Monde­linge vragen Grote regen­boogvlag op de Dom

Indiendatum: 25 mrt. 2021

Mondelinge vragen 6, donderdag 25 maart 2021

Op donderdag 1 april a.s. is het precies twintig jaar geleden dat in Nederland het eerste huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht werd voltrokken. Nederland was het eerste land wereldwijd dat het burgerlijk huwelijk had opengesteld voor personen van hetzelfde geslacht. Een mijlpaal waar we ongelofelijk trots op zijn. Dat willen we op 1 april zichtbaar in de stad vieren.

Eerder vroeg de PvdA tijdens de commissie Mens & Samenleving of de gemeente aandacht wil besteden aan dit jubileum. De wethouder heeft dit toegezegd. Zo wordt de regenboogvlag in ieder geval bij het stadskantoor gehesen. Inmiddels hebben ook verschillende organisaties zoals COC Midden-Nederland opgeroepen om op 1 april vol trots de regenboogvlag uit te hangen. Niet alleen om deze mijlpaal feestelijk te vieren, maar ook om blijvende aandacht te vragen voor een gelijkwaardige positie voor de LHBTI+ gemeenschap.

De fracties van de PvdA, Partij voor de Dieren, GroenLinks, D66, Student&Starter, SP, CDA, VVD en PVV zijn van mening dat er één plek is waar een grote regenboogvlag niet mag ontbreken: de Domtoren. De Domtoren is immers hét belangrijkste symbool van Utrecht en bevindt zich nabij het Utrechts homomonument. Andere steden zoals Nijmegen en Amsterdam gingen Utrecht reeds voor. Vanuit de LHBTI+ gemeenschap (o.a. COC Midden-Nederland, PANN Utrecht, Midzomergrachtfestival, Queer Film Festival Utrecht, Cruise Control, Queer 030, Utrecht Pride, Café Kalff, Bodytalk Utrecht, What You See Festival, RUBBER) wordt deze roep ondersteund. Zij zijn ook bereid om vanuit hun netwerken een grote regenboogvlag uit te lenen.

Dit brengt ons tot de volgende vragen:

1. Is het college bereid om op 1 april een grote regenboogvlag aan de Domtoren te bevestigen?

2. Op welke andere manieren wil de gemeente Utrecht deze mijlpaal breed onder de aandacht brengen?

Ilse Raaijmakers, PvdA
Melody Deldjou Fard, GroenLinks