Monde­linge vragen Sanering Fortlaan


Gisteren heeft het college een brief gestuurd over de sanering van de Fortlaan. Hierin wordt vermeld dat het OM de gemeente verdenkt van een aantal economische delicten met betrekking tot de sanering van de Fortlaan in 2015 en 2016: 1) in strijd met het saneringsplan werkzaamheden buiten het saneringsgebied uitgevoerd, 2) het niet melden van een asbestweg, en 3) onvoldoende afsluiten van het saneringsgebied. Het OM verdenkt een gemeente niet zomaar van economische delicten, dan moet er echt wat aan de hand zijn. Wij zijn hiervan geschrokken en vragen om opheldering.

  1. Hoe beoordeelt het college de verdenking van economische delicten door het OM?

Het college heeft in de brief aangegeven uit te zoeken wat er precies is gebeurd en bereidt een reactie naar het OM voor.

  1. Ondanks dat nog wordt uitgezocht wat er precies is gebeurd, zouden wij graag nu al zoveel mogelijk opheldering ontvangen: hoe dit heeft kunnen gebeuren?
  2. Hoe komt het OM op dit moment aan een verdenking van economische delicten met betrekking tot saneringswerkzaamheden die in 2015 en 2016 hebben plaatsgevonden?
  3. Wanneer is het college op de hoogte gebracht? Waarom heeft het college de raad niet eerder geïnformeerd?

Wij maken ons zorgen dat vergelijkbare saneringswerkzaamheden elders mogelijk ook niet correct zijn uitgevoerd.

  1. Zijn er andere locaties waar dit risico ook speelt of heeft gespeeld? Zo ja, waar, en wat gaat het college doen om ervoor te zorgen dat deze saneringswerkzaamheden wel correct plaatsvinden?
  2. Welke lessen heeft het college getrokken en hoe is dit in de gemeentelijke organisatie geïmplementeerd?

Martijn van Dalen, VVD
Maarten van Heuven, Partij voor de Dieren
Bülent Isik, PvdA
Tim Schipper, SP
Eva Oosters, S&S
Cees Bos, SBU
Henk van Deún, PVV
Jantine Zwinkels, CDA