Monde­linge vragen Slacht­of­ferhulp nav aard­be­vingen Turkije en Syrië


Indiendatum: 9 feb. 2023

Mondelinge vragen 3, 9 februari 2023

De aardbevingen in Turkije en Syrië hebben zo'n 23 miljoen mensen getroffen. Inmiddels zijn meer dan 10.000 mensen overleden en de verwachting is dat dit aantal snel gaat oplopen tot 20.000. De slachtoffers die nog in leven zijn smeken om hulp. Honderdduizenden slapen in de kou zonder dak boven het hoofd. Utrechters leven echter volop mee met de slachtoffers van de ramp.

Verschillende hulporganisaties geven aan dat het inzamelen van kleding of producten is gestopt, omdat het niet aansluit bij de vraag uit het rampgebied. Hulporganisaties geven aan dat donaties van gelden het meest efficiënt is. Gemeente Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Deventer, Maassluis, Almelo en vele andere steden hebben aangegeven 1 euro per inwoner van hun stad te doneren aan de slachtoffers van deze aardbevingen.

Hier hebben we de volgende vragen over:

  1. Op welke manier kan de gemeente ondersteuning bieden aan mensen die in Utrecht wonen, maar familie en vrienden in Turkije en Syrië hebben?
  2. Verschillende veiligheidsregio’s zijn aangesloten bij USAR (Urban Search and Rescue Team), die worden ingezet bij de reddingswerkzaamheden in het rampgebied. Zijn er organisaties in de regio Utrecht die expertise hebben welke ingezet kan worden in deze crisissituatie, en is de gemeente bereid eraan bij te dragen dit in te kunnen zetten?
  3. Wat kan het college doen om meer bekendheid te geven aan de lopende inzamelingsactie van Giro555?
  4. Wat vindt het college van de geldelijke hulp die verschillende steden bieden door per inwoner die ze hebben 1 euro te doneren. Hoe kan Utrecht zich aansluiten bij deze actie?

Mahmut Sungur, DENK
Lisanne Snippe, Partij voor de Dieren
Maarten Koning, D66
Esma Kendir, Student&Starter
Hester Assen, PvdA
Bert van Steeg, CDA
Mahaar Fattal, GroenLinks
Bina Chirino, ChristenUnie
Ruud Maas, VOLT
Yvonne Hessel, Utrecht Solidair
Cees Bos, StadsBelang Utrecht
Stevie Nolten, BIJ1
Gert Dijkstra, EenUtrecht
Tess Meerding, VVD