Monde­linge vragen Zero waste cities


Indiendatum: 8 dec. 2022

Mondelinge vragen 4, 8 december 2022

Het ‘Zero Waste Cities Certificaat’ is een Europese certificeringsnorm van milieuorganisatie Zero Waste Europe en haar spinoff Mission Zero Academy. Het certificaat bestaat uit vijf stappen: het tonen van interesse, toewijding, implementatie, certificering en jaarlijkse verbetering.

Utrecht wil in 2050 helemaal circulair zijn en streeft naar 180 kg afval per inwoner per jaar (2021: 413 kg). Deze certificering lijkt daarmee goed in lijn te liggen met de Utrechtse ambities.

Barcelona en München zijn de eerste grote Europese steden die naar deze certificering streven, lees hier. Op dit moment zijn er bij ons weten nog geen Nederlandse steden bij het Zero Waste Cities programma aangesloten. Utrecht heeft dus de kans een voortrekker te worden.

De fracties van D66, Partij voor de Dieren, Partij van de Arbeid, VVD, Student & Starter, GroenLinks en ChristenUnie hebben de volgende vragen:

  1. Is het college bekend met het ‘Zero Waste Cities programme’ en het ‘Zero Waste Cities Certificaat’?
  2. In hoeverre passen de criteria van het ‘Zero Waste Cities Certificaat’ bij huidige beleid op het gebied van afval en circulariteit?
  3. Kan het college onderzoeken wat het zou kosten om deze certificering te verkrijgen?
    (Bijvoorbeeld: Welke additionele investeringen zijn nodig om aan de eisen te voldoen? En wat zijn de geschatte kosten voor bijvoorbeeld periodieke audits?)
  4. Wanneer denkt het college – op basis van de antwoorden op voorgaande vragen – een voorstel te kunnen doen aan de Raad om zich al dan niet kandidaat te stellen?

Joost Vasters, D66
Maarten van Heuven, Partij voor de Dieren
Ilse Raaijmakers, Partij van de Arbeid
Gertjan te Hoonte, VVD
Annemarijn Oudejans, Student & Starter
Maartje Vermeulen, GroenLinks
Kirsten Alblas, ChristenUnie