Monde­linge vragen Zet ook de knop om!

Indiendatum: 7 apr. 2022

Mondelinge vragen 2, 7 april 2022

“Onze energierekening stijgt, we moeten nú minder afhankelijk worden van gas uit Rusland en we willen klimaatverandering tegengaan”. Met deze tekst voert de Rijksoverheid campagne om bedrijven en inwoners energie te laten besparen door de verwarming lager te zetten. Een goed idee, waarbij wij hopen - en er eigenlijk gewoon vanuit gaan - dat de gemeente Utrecht hieraan meedoet en dus de thermostaat naar beneden draait. Daarom hebben wij de volgende vragen:

1. In hoeverre geeft de gemeente Utrecht gehoor aan de oproep om de knop om te zetten?

2. Hoeveel graden lager kan en gaat de gemeente de verwarming in eigen kantoorgebouwen als Stadhuis en Stadskantoor zetten, en welk verschil is er tussen overdag en ‘s nachts?

3. Welke rol ziet de gemeente voor zich dat ook huurders/gebruikers van de gemeentelijke gebouwen meedoen aan het lager zetten van de verwarming?

4. Is het college bereid om niet slechts dit staartje van de winter, maar juist permanent de verwarming lager te zetten? Zo nee, waarom niet?

5. Hoe voorkomen we dat bij mooi weer een graadje lager juist leidt tot het harder draaien van de koeling?

Ralph Peters, D66
Gertjan te Hoonte, VVD