Schrif­te­lijke vragen Ruimte voor groen bij scholen


Indiendatum: 24 apr. 2024

Schriftelijke vragen 82/2024

Minder buitenspelen leidt tot een stortvloed aan problemen voor de 'binnenzitgeneratie', kopte RTV Utrecht op 3 april jl. In Utrecht vinden we groene schoolpleinen en ruimte voor kinderen om te spelen belangrijk. Toch zijn de mogelijkheden daartoe beperkt en zijn grote delen van onze stad nog behoorlijk versteend. De fracties van GroenLinks, Partij voor de Dieren, Volt en PvdA daarover de volgende vragen:

Vragen
Utrechtse schoolbesturen konden voor 1 maart 2024 een vergoedingsaanvraag indienen om hun schoolplein te vergroenen.

1. Is er in Utrecht sprake van een toeloop of terugloop in het aanvragen van de vergoeding? Hoe verhoudt zich dit tot eerdere jaren? Hoe duidt het college deze cijfers?

2. Wij horen van scholen dat ze de aanvraagprocedure als lastig ervaren. Herkent het college dit?

3. Wij willen dat zoveel mogelijk drempels om tot meer groen te komen, worden weggenomen en horen nog steeds dat scholen nu geen vergroening aanvragen omdat zij de aansprakelijkheid voor eventuele schade niet kunnen of willen dragen. Herkent het college dit signaal? Zo ja, zijn er al oplossingsrichtingen, bijvoorbeeld over een sluitingstijd, zoals ook bij beheerde speeltuinen het geval is?

4. In de nadere regel is er een uitzonderingsgrond, wanneer openbaar echt niet kan. In hoeveel gevallen wordt hier een beroep op gedaan en zo ja, wat zijn veelgenoemde redenen voor een beroep op uitzondering?

Helaas zien we dat middelbare scholen weinig buitenruimte hebben. Vaak zijn het vooral fietsenstallingen, terwijl het ook voor deze doelgroep belangrijk is om voldoende buiten te komen en te bewegen tussen de lessen door. Leerlingen zitten veel binnen en dit tast te veel de gezondheid aan, zoals afgelopen weekend nog in De Volkskrant stond.

5. Is het college het met ons eens dat ook middelbare scholieren voldoende buitenruimte zouden moeten hebben? Zo ja, zijn er plannen om ook bij bestaande schoolgebouwen voor het voortgezet onderwijs meer ‘groene’ buitenruimte te realiseren? Hoe kunnen we überhaupt zorgen dat scholieren meer buitenruimte tot hun beschikking hebben?

6. Eerder hebben we gevraagd naar meer groene schoolpleinen in het voortgezet onderwijs. We hebben kunnen lezen in de beantwoording van de schriftelijke vragen dat pas met de inwerkingtreding van de huidige verordening VO-scholen ook een schoolplein krijgen. Het vergroenen wordt volgens het coalitieakkoord wel ondersteund. Toch zien we nog weinig middelbare scholen die hun buitenruimte vergroenen. Herkent het college dit en welke plannen zijn er om dit aantrekkelijker te maken?

We horen ook van scholen die een dakterras hebben, zoals het Amadeus, dat dit niet gebruikt kan worden in verband met overlastklachten uit de buurt en dat de sportveldjes die ze eerder wel hadden inmiddels zijn opgeheven. Zijn deze signalen bekend bij het college en speelt dit ook bij andere scholen?

Sinds 2021 is er een nieuw Kwaliteitskader huisvesting onderwijs dat als norm minimaal 5 vierkante meter aan buitenspeelruimte per leerling voorschrijft bij nieuwbouw van onderwijshuisvesting. Uit een steekproef van Pointer blijkt dat veel gemeenten die norm vooralsnog niet in hun beleid meenemen.

7. Hanteert het college de nieuwe norm van 5 vierkante meter buitenspeelruimte bij nieuwbouw onderwijshuisvesting of heeft zij een ander uitgangspunt? Zo ja, welk?

8. In hoeverre heeft het er college zicht op of er voldoende buitenruimte is bij kinderopvanglocaties of voorschool? En op welke wijze wordt bij de vorming van Utrechtse kindcentra rekening gehouden met voldoende buitenruimte, gezien de m2-eis en de verschillende doelgroepen?

Maartje Vermeulen, Groenlinks
Anne Sasbrink, Partij voor de Dieren
Beau Nederhand, Volt
Linda Bode, Volt
Ilse Raaijmakers, PvdA