Schrif­te­lijke vragen Tussen de Rails wonen al dieren – en toch lijkt het college verbaasd dat ze er daad­wer­kelijk zijn


Indiendatum: 17 apr. 2025

Dieren komen helaas nog vaak in de knel bij ruimtelijke ontwikkelingen (denk aan Papendorp en Leeuwesteyn, en nu weer Tussen de Rails). Gelukkig heeft de provincie ook gezien dat dit een probleem is, vandaar dat konijnen, hazen en kleine marterachtigen sinds september vorig jaar een beschermde status hebben en beter beschermd moeten worden tijdens bouwwerkzaamheden.

In de raadsbrief Tussen de Rails van 1 april wordt uitstel van deze plannen als plotse ontwikkeling gepresenteerd, terwijl natuurlijk al bekend was dat daar bijzondere soorten voorkomen en dat de provincie de bescherming van bepaalde soorten had aangescherpt.

Dieren zijn niet de schuld van deze vertragingen, de plannen om in hun leefgebied te bouwen zijn simpelweg onverstandig en de gevolgen onvoldoende doordacht.

De Partij voor de Dieren heeft vragen over het intrekken van de vrijstelling in het algemeen en over de gevolgen bij Tussen de Rails in het bijzonder.

Intrekken vrijstelling door provincie:

1.    Is er naar aanleiding van het intrekken van deze vrijstelling iets veranderd in de manier waarop, en de fase waarin, bij ruimtelijke plannen rekening gehouden wordt met dieren voor wie het plangebied hun leefgebied is? 

2.    Zijn er al voorbeelden waarin bij ruimtelijke plannen gekozen wordt voor een inrichting waarbij de aanwezige dieren ook hun leven in het plangebied kunnen voortzetten? 

3.    Op welke manier zorgt Utrecht dat bij ruimtelijke plannen in het leefgebied van dieren deze dieren naar nieuw leefgebied begeleid worden? Zijn daarvan al voorbeelden?

4.    Deelt het college de mening dat ook voor dieren die niet bij de Rode Lijst staan, of voor wie een vrijstelling geldt, deze niet gedood of verjaagd zouden moeten worden voor bouwplannen? Zo nee, waarom niet?

5.    Hazen zijn extreem gevoelig voor stress en zijn dus eigenlijk niet goed te verplaatsen naar ander leefgebied. Het risico is zeer groot dat zij al sterven van angst door deze maatregelen. Weet het college dit? En hoe gaat het college hiermee om?

6.    Deelt het college de mening dat ook voor dieren die niet bij de Rode Lijst staan, of voor wie een vrijstelling geldt, deze niet gedood of verjaagd zouden moeten worden voor bouwplannen?

7.    Welke andere gemeentelijke bouwplannen gaan te maken krijgen met de nieuwe bescherming van de Provincie Utrecht? 

8.    Hoe gaat het college vanaf nu meer rekening houden met de nieuwe beschermingsregels van de provincie?

Vertraging Tussen de Rails

Er zijn dus nieuwe regels van provincie. Wij hebben steeds gewaarschuwd dat de gemeente het beleid moet aanpassen om dieren op bouwlocaties beter te beschermen. En dat betekent wat de Partij voor de Dieren betreft dat je hier Tussen de Rails niet zou moeten ontwikkelen.

9.    Op welke manier gaan bij Tussen de Rails dieren naar nieuw leefgebied begeleid worden?Hoe gaan deze dieren hun nieuwe verblijfplaats vinden? Hoe laten ringslangen zich eigenlijk mitigeren? (Graag op alle drie de vragen hier antwoord.)

10. Media doken bovenop het nieuws, en versterkten het beeld dat dieren de schuld zijn van de vertraging. Is het college zich ervan bewust dat in de raadsbrief het frame is tot stand gekomen dat de aanwezigheid van dieren de schuld is van vertraging? Graag een reflectie.

11. Ten tijde van de commissie- en raadsbehandeling van de plannen voor Tussen de Rails was al bekend dat dieren aanwezig zijn in het plangebied. Ook was duidelijk dat de ecologische onderzoeken nog liepen. Waarom is het college dan toch verbaasd dat dit nu tot vertraging leidt? Dat was toch te verwachten?

12. In de commissie zeiden wij als Partij voor de Dieren: “Ondertussen lopen er nog ecologische onderzoeken, maar het SPvE stelt compenserende maatregelen voor, waarvan nog onduidelijk is of ze voldoende zijn. Want welke soorten daar precies leven en hoe groot de impact van de tijdelijke bebouwing op hun leefomgeving is, weten we niet want de ecologische onderzoeken moeten nog afgerond worden. En toch wordt de raad gevraagd om instemming. Maar hoe kunnen we instemmen als we niet alle informatie hebben?” We halen niet graag ons gelijk, zeker niet als het over levens van dieren gaat. Maar kan het college het alsnog met ons eens zijn dat er te snel en te voorbarig over gegaan is tot besluitvorming? 

13. Op 8 april lezen we op RTV Utrecht: “Vaak als er bouwprojecten in het nieuws komen omdat er vertraging oploopt door een dier, dan gaat er bij ecoloog Snijder een alarmbelletje rinkelen. "Dan hebben ze dus eigenlijk te laat het onderzoek ingezet", zegt Snijder. Je moet er ongeveer een jaar tot anderhalf jaar voor uittrekken.” op basis van deze ecoloog kunnen we zeggen dat het college te snel is gegaan. Wat vindt het college van deze uitspraak? 

14. De aanvraag Omgevingsvergunning Flora en Fauna bevat een Activiteitenplan. Hierin staat beschreven hoe rekening wordt gehouden met de diersoorten en hoe de compensatie van hun leefgebied wordt gerealiseerd. Voor het compenseren van nieuw leefgebied is inmiddels een nabijgelegen perceel aangekocht.  Kan het college zowel dit Activiteitenplan als alle andere ecologische onderzoeken met ons delen en daarbij aangeven welke adviezen wel en niet worden opgevolgd en waarom?

Afsluitend:

15. Waarom zouden we eigenlijk beschermde dieren dit allemaal willen aandoen?

Maarten van Heuven, Partij voor de Dieren
Anne Sasbrink, Partij voor de Dieren