Schrif­te­lijke vragen “Utrecht weer in de lift”


Indiendatum: 20 apr. 2023

Schriftelijke vragen 81/2023

In het AD van 13 april lazen wij dat de liften aan de Jaarbeurszijde van het Centraal Station Utrecht kapot waren. Ook op de Moreelsebrug, en bij Stations Leidsche Rijn en Terwijde zijn er regelmatig problemen. Dit is niet nieuw; er zijn in het recente verleden grote problemen geweest met de roltrappen. Na een hoop vragen in de raad en onderhandelingen zijn er nieuwe roltrappen gekomen en lijkt de situatie al beter geworden. Het probleem met de liften echter blijft. Een kapotte lift is voor iemand die slecht ter been is, voor mensen met rolstoelen, rollators, scootmobiels, maar ook voor mensen met een kinderwagen, een groot probleem. Er is ook geen hellingbaan op veel plekken, dus een alternatief lijkt er niet. Utrecht wil een stad zijn waarin iedereen mee kan doen. Goed functionerende liften op zulke belangrijke punten lijken ons noodzaak voor deelname aan de samenleving. De volgende vragen hebben wij in overleg met SOLGU (Stedelijk overleg van mensen met een fysieke beperking) opgesteld:

1. Is het college het met ons eens dat Utrecht, en zeker het OV zelfstandig toegankelijk moet zijn voor iedereen?

2. Hoe komt het dat de liften zo vaak stuk zijn?

3. Klopt het dat dit eigenlijk liften zijn voor binnen, die niet bestand zijn tegen weer en wind?

4. Hoe komt het dat reparaties zo lang duren?

5. Wiens verantwoordelijkheid is het goed functioneren van deze liften eigenlijk? Is er een overzicht van de verantwoordelijkheden op dit gebied in het stationsgebied? Kunnen wij dat krijgen?

6. Kan het college de verantwoordelijken aanspreken en zo nodig dwingen de liften zo snel mogelijk te repareren?

7. Wat kan het college doen als dit niet gebeurt, of te lang duurt?

8. Is het mogelijk om bij de NS aan te dringen dat, zodra de liften stuk zijn, dit aan te geven in de NS Reis-app, zodat mensen eventueel voor een andere optie kunnen kiezen?

9. Hoe worden alternatieve routes ter plaatse duidelijk gemaakt?

10. Kan op de lift zelf, zodra de lift kapot is aangegeven worden welke lift het wél doet? Vaak weten mensen namelijk niet dat er op andere plekken, niet al te ver weg, ook nog liften zijn.
(Aanvullingen: -als de enige lift vindbaar met geleidelijn kapot is dient er een alternatieve route aangelijnd te worden. De afstand van/naar de liften op de Moreelsbrug is groot dus bij de informatie over een kapotte lift moet dit aan het begin van de route al duidelijk zijn, zodat men niet het hele stuk voor niks aflegt en daarna weer terug moet.)

Ingeborg Hornsveld, GroenLinks
Anne Sasbrink, Partij voor de Dieren
Ilse Raaijmakers, PvdA
Nadia Sylianou, D66
Beau Nederhand, Volt

Interessant voor jou

Mondelinge vragen Weer kievitseieren vernietigd nabij Haarrijnse Plas

Lees verder

Schriftelijke vragen Plantbased Treaty

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer