Raads­bij­drage Actuele motie Die (wens)ballon gaat niet op


21 februari 2019

Wat een mooie week voor dieren, natuur en milieu! Deze week besloten de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Westland om het oplaten van ballonnen te verbieden, vorige week viel deze beslissing in Almere en vandaag gaat dit gebeuren in Utrecht. Het momentum is daar voor een verbod in andere gemeenten, en als het aan ons ligt werd dit op landelijk niveau geregeld.

Het oplaten van ballonnen staat symbool voor de enorme hoeveelheid afval die mensen jaarlijks produceren en die vaak achteloos op straat wordt gegooid. En dat is dan nog in het zicht, maar met het oplaten van ballonnen heb je dat zicht niet eens: mensen hebben er 10 seconden lol van, maar voor dieren is dit vliegende zwerfafval desastreus. Maar dat verhaal hoeven we hier niet meer te vertellen. Want de meesten van jullie zijn het met de Partij voor de Dieren eens dat ballonnen oplaten geen goed idee is, waarvoor onze dank! Om met de woorden van de Haagse wethouder De Mos te spreken: “Dierenwelzijn staan voorop. Dat is geen links verhaal, maar gezond realisme waarbij we voorkomen dat dieren onnodig verstrikt raken. Ook is een schone stad superbelangrijk!”

De tijden zijn echt veranderd: drie jaar geleden at een raadslid nog een ballon op toen wij onze eerste motie tegen het oplaten van ballonnen indienden. Nu vindt een meerderheid aan partijen in de raad het belangrijk om te benadrukken dat dierenwelzijn belangrijk is, zwerfafval tegengegaan moet worden en ook biologisch afbreekbare ballonnen niet ok zijn. Immers, ook die doen er jaren en jaren over om afgebroken te worden.

Degenen dit het verbod niet zien zitten, zeggen dat het om symboolpolitiek gaat. Dan zeggen wij: dat klopt. Maar dan wel een symbool van het circulaire gedachtengoed waarbij we zwerfafval voorkomen en ingezameld afval hergebruiken.

En: hoe dit te handhaven? Simpel, iedereen weet dat je niet met je auto door rood mag rijden en bijna niemand doet dit dan ook. De mensen die het wél doen krijgen een bekeuring. Dit gaat ook op voor het oplaten van ballonnen. Bovendien is het oplaten van ballonnen meestal onderdeel van evenementen: als organisaties en bedrijven weten dat het niet mag, dan zullen ze dit ook geen onderdeel meer laten uitmaken van hun evenement.

Interessant voor jou

Commissiebijdrage Raadsvoorstel Uitbreiding tennispark Mytylweg Maarschalkerweerd

Lees verder

Raadsbijdrage Uitbreiding Tennispark Mytylweg Maarschalkerweerd

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer