Raads­bij­drage Afval is grondstof


9 juli 2015

De PvdD is blij met de toezegging van de wethouder om eind van het jaar in het stadhuis ook meer gescheiden te gaan inzamelen. Wij zien de bakken voor het scheiden van plastic graag tegemoet! En ook de doelstelling om per huishouden minder afval te hebben in de laagbouw is aangescherpt en er wordt onderzoek gedaan bij hoogbouw. Dat onderzoek had wat ons betreft al lang gemoeten, maar goed, fijn dat het nu toch komt.

Wij blijven het een missend punt om niet al onderzoek naar invoering diftar te gaan starten. Daarom steunen wij van harte de motie van de Partij van de Arbeid. Want hoezo te vroeg om en discussie over Diftar te starten? Er zijn al pilots uitgevoerd met Diftar en in bijvoorbeeld Veenendaal starten ze er mee op 1 januari 2016.

Want de Partij voor de Dieren vindt dat je moet starten bij het feit hoe je afval voorkomt in plaats van dat je afval gebruikt als grondstof. En dat is wat wij missen in deze nota; werken vanuit het vervuiler betaalt principe. En ja, dan moet je de discussie over Diftar starten.

Want op het moment dat mensen meer moeten betalen voor het afval dat ze produceren heb je een financiƫle prikkel om minder afval te produceren. Daar moeten we op inzetten. Als tweede lijn kan je dan het afval dat alsnog wordt geproduceerd verwerken tot een nieuwe grondstof. Graag hoort de PvdD vanavond nog de visie van de wethouder op het voorkomen van afval in plaats van het genezen.

En dan nog een vraag wat betreft het nieuwe inzamelen. In de nota staat dat het ophalen van restafval grotendeels verdwijnt, maar dat dit niet lukt in de binnenstad. Daar blijven dan dus vuilniszakken langs de kant van de weg staan. Waarom kan er niet gekeken worden naar het plaatsen van containers voor restafval in de binnenstad? Graag een reactie. Dank u wel.

Interessant voor jou

Raadsbijdrage Voorjaarsnota 2015

Lees verder

Raadsbijdrage Stationsgebied

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer