Raads­bij­drage Actuele motie Bomen, en geen stompjes op Vredenburg


2 februari 2023

Anderhalf jaar geleden zijn twee grote waardevolle platanen met spoed gekapt op het Vredenburg. Sindsdien staan er twee treurigstemmende stompjes op het plein. Naar aanleiding van Mondelinge vragen van ons deed het college onderzoek naar de oorzaak van den onverwacht afgestorven platanen. Het rapport werd echter niet met de raad gedeeld. De aanbevelingen, die binnen een maand uitgevoerd zouden moeten worden, zijn grotendeels niet uitgevoerd. Het verwijderen van de stompjes, dat afgelopen najaar zou moeten plaatsvinden, is niet gebeurd. En de herplant van de twee bomen, die dit plantseizoen zou moeten plaatsvinden, staat onder tijdsdruk.

De maatregelen die de leefomstandigheden van alle bomen op het Vredenburg zouden moeten verbeteren zijn nog niet uitgevoerd. De gemeente liet aanvullend onderzoek verrichten, en ook dat rapport is nog niet gedeeld, en uitvoer van de maatregelen? We weten het niet, terwijl de drie resterende grote waardevolle platanen worden bedreigd – alsook de andere bomen op het plein. Want een relatief recent geplante linde is ook al afgestorven.

De Partij voor de Dieren heeft achter de schermen, via ambtelijk contact, geprobeerd om duidelijkheid te krijgen. Die duidelijkheid kregen we wel over de met spoed gekapte kastanjes op de Neude – herplant volgt nog dit plantseizoen. Maar de onduidelijkheid op het Vredenburg is gebleven, daarom een actuele motie, gesteund door Utrecht Solidair, Bij1, GroenLinks, EenUtrecht en Volt.

Interessant voor jou

Commissiebijdrage Beantwoording schriftelijke vragen Locatiebepaling monument voor het slavernijverleden

Lees verder

Raadsbijdrage Herplantplicht bij bestemmingsplan algemene regels

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer