Raads­bij­drage Raads­brief Bouw­en­velop en vellen van bomen aan de Ivoor­dreef/Schrif­te­lijke Vragen 2021-197 Ivoor­dreef


25 november 2021

Het college heeft plannen voor Ivoordreef om daar dure grondgebonden woningen en sociale huur appartementen toe te voegen. Tot zo ver klinkt dat prima, maar dan zeg ik er niet bij dat dit ten koste gaat van een flat met meer sociale woningen dan dat er terugkomen en dat dit ten koste gaat van de hoofdgroenstructuur die bestaat uit 142 waardevolle bomen maar ook in de onderbeplanting die ruimte biedt aan biodiversiteit.

Het is niet gezond leven als je de groene buffer tussen een drukke weg en een woonwijk vernield, om daar vervolgens dure huizen neer te zetten.

Als het college haar plannen doorzet dan kan de raad straks bij het bestemmingsplan alleen nog tekenen bij het kruisje. Immers als alle voorbereidingen zijn getroffen en de bestaande situatie is vernield, dan valt er weinig meer te kiezen. Zowel in de brieven die de raad hierover ontving als in het commissiedebat liet de wethouder doorschemeren dat dit een zware afweging was voor het college, enerzijds de bouwplannen en anderzijds de groenstructuur, en het door de raad vastgestelde Groenstructuurplan. Waarom betrek je de raad er niet bij als het zo moeilijk is, en wacht gewoon op het bestemmingsplan? Dit bouwplan ‘suddert’ als 15 jaar, dan kan er nog wel een half jaar om zo het normale proces te doorlopen, vindt de Partij voor de Dieren. Voor ons weegt vooral de bomenkap en het vernielen van de Groenstructuurplan zwaar, daarom de volgende motie.

Wat ons betreft worden die plannen dus aangepast. Wij zien graag een onderzoek hoe kan worden gerealiseerd dat de groenstructuur kan worden gespaard. Daarom de volgende motie.

Interessant voor jou

Raadsbijdrage Initiatiefvoorstel Utrechtse Wooncoöperaties

Lees verder

Raadsbijdrage Raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan en opening grondexploitatie Beurskwartier

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer