Raads­bij­drage Veror­dening U-Pas


8 april 2021

In de commissie spraken we al steun uit voor het raadsvoorstel, omdat het ervoor zorgt dat mensen meer keuzevrijheid hebben en betere keuzes kunnen maken voor en met de kinderen in het gezin.

In de commissie kwam ik met een aanvullend punt dat we al langer hebben en we alleen ter sprake kunnen brengen bij het aanpassen van de Verordening U-Pas. Namelijk dat in het aanbod ook korting op hengelen is opgenomen. De Partij voor de Dieren vindt hengelen een vorm van dierenleed en geen vorm van sport of cultuur. De wethouder wilde het verwijderen van hengelen uit het aanbod van de U-Pas niet toezeggen, liet het aan de raad over, en gaf wel aan dat keuzevrijheid een belangrijk aspect is. Zeker, keuzevrijheid vinden wij ook belangrijk, maar die eindigt wat ons betreft wel waar het schaden van andeenr begint. We moeten dus het veroorzaken van stress en pijn bij dieren niet stimuleren en zeker niet subsidiƫren. Ik kondig bij dezen dus een motie aan die oproept:

  1. De voorwaarden van de U-Pas zo aan te passen dat hengelen geen onderdeel meer kan uitmaken van het aanbod voor in elk geval Utrechtse U-Pas-gebruikers;
  2. De acties en activiteiten van Hengelsportvereniging Maarssen dientengevolge te verwijderen uit het aanbod voor Utrechtse U-Pas-gebruikers.