Bomenkap Rijnvliet bedreigt beschermde vleer­muizen


Partij voor de Dieren stelt vragen

14 februari 2019

De gemeente Utrecht heeft een vergunning aangevraagd om opnieuw vele bomen in Rijnvliet te kappen. Het gaat deze keer om 37 bomen, met forse stamdoorsnedes tot wel 160 centimeter dik. De bomen zijn zeer waardevol omdat er holtes in zijn ontstaan waar vleermuizen tijdens hun winterslaap kunnen verblijven. De gemeente wil de bomen kappen om plaats te maken voor het bouwen van de nieuwe woonwijk Rijnvliet.

Zeker omdat er in het zuidelijke deel van Rijnvliet al honderden bomen verdwenen zijn, komen de vleermuizen, maar ook andere dieren als hazen, wezels en hermelijnen enorm in de verdrukking door verkleining van hun leefgebied. Door nu ook de knotwilgen en fruitbomen te kappen, houden de dieren nog minder ruimte over. De Partij voor de Dieren wil dat door aanpassing van de plannen, bijvoorbeeld een andere inrichting van het gebied, de belangrijke bomen behouden blijven. De partij stelt vandaag raadsvragen aan het college van B&W, met de insteek deze bomenkap te voorkomen.

Raadslid Anne Sasbrink: “Dieren komen door de snel groeiende stad steeds meer in de verdrukking. Vleermuizen zijn zwaar beschermd in zowel landelijke als Europese wetgeving. Op dit moment is het gebied Rijnvliet nog één van de weinige plekken waar vleermuizen een natuurlijke verblijfplaats vinden. De gemeente wil enkele van de bomen waarin zich verblijfplaatsen bevinden gaan verplanten, maar omdat het gigantische bomen zijn is het risico groot dat deze na het verplanten afsterven. En dit willen wij niet accepteren.”

De Partij voor de Dieren stemde in 2016 tegen het bestemmingsplan voor het volbouwen van Rijnvliet, vanwege de honderden bomen die ervoor gekapt zouden moeten worden. Eén van de laatste groene verbindingen tussen Leidsche Rijn en de bestaande stad, waar inwoners uit beide wijken van kunnen genieten maar waar ook verschillende diersoorten een schuilplaats vinden, wordt door het bouwplan vernietigd.

Gerelateerd nieuws

Utrechtse ondernemers stoppen met verkoop levende kreeften, krabben en vissen voor consumptie

Dankzij een motie van Partij voor de Dieren Utrecht beloofde de wethouder Economie Utrechtse winkeliers en marktkooplieden te...

Lees verder

Eindelijk verbod op oplaten ballonnen in Utrecht

Er komt een verbod op het oplaten van ballonnen in Utrecht. Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad steunt een actuele ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief