Utrechtse onder­nemers stoppen met verkoop levende kreeften, krabben en vissen voor consumptie


12 februari 2019

Dankzij een motie van Partij voor de Dieren Utrecht beloofde de wethouder Economie Utrechtse winkeliers en marktkooplieden te vragen te stoppen met de verkoop van levende kreeften, krabben en vissen voor consumptie. De Partij voor de Dieren diende deze motie in, omdat deze verkoop – en het lange en wrede transport, evenals het doden van dieren door amateurkoks – ernstig dierenleed met zich meebrengt.

De wethouder vroeg 15 viswinkels en 8 marktkooplieden geen levende kreeften, krabben en vissen (meer) te verkopen en 7 ondernemers zeggen nu dat ze gaan stoppen met deze verkoop of denken serieus aan stoppen. Het is de Partij voor de Dieren nog niet bekend gemaakt om welke ondernemers het gaat en we hebben daarom de lijst opgevraagd bij ambtenaren. PvdD-raadslid Maarten van Heuven: “Vooraf drongen we er bijvoorbeeld bij de wethouder op aan om ook Sligro mee te nemen in de gesprekken. Deze groothandel verkoopt in ieder geval levende kreeften. De PvdD weet dat er niet met Sligro gesproken is over deze kreeften en dat is wel een voorwaarde die wij gesteld hebben in onze motie. Daarom willen we precies weten met wie de gesprekken zijn gevoerd, wie er stoppen met de verkoop en wie dat bijvoorbeeld niet wil. Op basis hiervan kunnen wij gerichter opkomen voor de dieren in Utrecht. Zo hebben we Jumbo ook overgehaald om geen levende kreeften meer te verkopen, in al haar foodmarkets!”.

Nog niet alle ondernemers zeggen dus te gaan stoppen, bijvoorbeeld omdat ze als argumenten gebruiken dat “er een behoorlijke investering is gedaan in een waterbassin of om zich beter te kunnen onderscheiden van andere leveranciers zoals supermarkten.” We zijn er dus nog niet, maar het begin is er. Partij voor de Dieren Utrecht blijft zich inzetten voor de dieren die in Utrecht lijden onder menselijk handelen, of dit nu bewust of onbewust gebeurt.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: “Festivalisering Utrecht loopt uit de hand”

De Partij voor de Dieren vindt dat het college van B&W onvoldoende inzet op onder meer duurzaamheid, ecologie en het tegengaa...

Lees verder

Bomenkap Rijnvliet bedreigt beschermde vleermuizen

De gemeente Utrecht heeft een vergunning aangevraagd om opnieuw vele bomen in Rijnvliet te kappen. Het gaat deze keer om 37 b...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief