Burge­meester Utrecht pleit eindelijk voor verbod op vuurwerk


25 januari 2019

Partij voor de Dieren Utrecht is aangenaam verrast door de uitspraak van burgemeester Van Zanen om een verbod op sier- en knalvuurwerk serieus te overwegen. Dit was enkele jaren geleden nog ondenkbaar. Sinds ons aantreden in de Utrechtse gemeenteraad in 2014 vroegen we meerdere keren om een verbod op consumentenvuurwerk, en in ieder geval om vuurwerkvrije zones bij dierenverblijven, parken en natuurgebieden. Maar in eerste instantie was de burgemeester hier niet toe bereid. Met zijn recente uitspraak geeft hij aan hier nu anders over te denken.

Een vuurwerkverbod leek in Utrecht niet reëel. Als Partij voor de Dieren zetten we ons daarom om te beginnen in voor zoveel mogelijk vuurwerkvrije zones. Dat deden we samen met GroenLinks, die overigens niet pleit voor een vuurwerkverbod. In jaarwisseling 2017-2018 kwamen na ons aandringen vier vuurwerkvrije zones, in 2018-2019 waren er 34 vuurwerkvrije zones (dierenverblijven en natuurgebieden, maar helaas geen parken, omdat een nipte meerderheid van de gemeenteraad dit niet wilde). Deze week kreeg de raad een brief van de burgemeester met de tekst: “Terugkijkend op de afgelopen jaarwisseling, met veel schade door en overlast van vuurwerk, lijkt de tijd rijp om een verbod op sier- en knalvuurwerk serieus te overwegen. Die discussie moet opnieuw op landelijk niveau worden gevoerd, omdat een verbod alleen effectief kan zijn als het landelijk wordt ingevoerd en gedragen.”

De Partij voor de Dieren wil echter niet dat de gemeente Utrecht wacht op landelijk beleid, want dat kan langer duren dan als de gemeente zélf beslist om in de jaarwisseling 2019-2020 een verbod op het afsteken van vuurwerk in te stellen. Dit mogen gemeenten namelijk tegenwoordig zelf besluiten. Rotterdam en Amsterdam gaan de komende jaarwisseling vuurwerkzones instellen, en in de rest van de stad is het afsteken van vuurwerk dan verboden. De Partij voor de Dieren wil dat Utrecht een stap verder gaat en het afsteken van vuurwerk in de hele gemeente verbiedt. De gemeente kan dan eventueel op een centrale plaats vuurwerk afsteken, maar dan wil de Partij voor de Dieren wél zeker weten dat dit op een plaats is waar dieren, natuur en mensen er zo min mogelijk last van hebben, én dat er gekeken wordt naar zo milieuvriendelijk mogelijk vuurwerk.

We gaan zeker nog in gesprek met de burgemeester en de gemeenteraad over vuurwerk, en de Partij voor de Dieren blijft dan inzetten op een verbod, te beginnen met jaarwisseling 2019-2020.

Gerelateerd nieuws

College schuift wensen Daalsepark van bewoners en PvdD aan de kant

Tot teleurstelling van de Partij voor de Dieren en bewoners stelt het college van B&W voor om toch woningen te gaan bouwen in...

Lees verder

Partij voor de Dieren: “Festivalisering Utrecht loopt uit de hand”

De Partij voor de Dieren vindt dat het college van B&W onvoldoende inzet op onder meer duurzaamheid, ecologie en het tegengaa...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief