Dankzij PvdD kiest Utrecht voor ecolo­gisch beheer singel


21 december 2017

De Partij voor de Dieren en GroenLinks hebben ervoor gezorgd dat de gemeente Utrecht kiest voor ecologisch beheer van de singel, in plaats van het veel natuuronvriendelijker graslandbeheer.

De singel, ofwel de stadsbuitengracht van Utrecht, behoort tot de stedelijke groenstructuur en vormt een belangrijke ecologische verbinding. Een ecologisch biodiverse inrichting van de oevers, met zoveel mogelijk inheemse soorten planten, bloemen en kruiden, draagt onder meer bij aan de groei van de hoeveelheid bijen, hommels en vlinders in de stad.

De oevers van de singel tussen Tivoli en Paardenveld worden beheerd door de gemeente. Omdat het college op deze locatie wilde kiezen voor zogenaamd ‘graslandbeheer’, waarbij de oevers intensief gemaaid worden en planten, bloemen en kruiden geen kans krijgen, stelde de Partij voor de Dieren samen met GroenLinks vragen aan het college.

PvdD-raadslid Eva van Esch: “Wij vonden het belachelijk dat hier gekozen werd voor graslandbeheer. Dit is iets goedkoper dan ecologisch beheer, maar dat kan geen reden zijn om op zo’n belangrijke ecologische verbindingsroute een slecht maaibeleid te hebben.”

Naar aanleiding van de vragen van de Partij voor de Dieren en GroenLinks kiest de gemeente nu toch voor ecologisch beheer. Er zijn 15.000 biologische bloembollen geplant om bijen te helpen, er zal biodiverse beplanting komen en er wordt een extensief maaibeleid gehanteerd. Hierbij worden vrijwilligers uit de omgeving betrokken. De vrijwilligers hebben zich verenigd in de werkgroepen Nieuwe Singel en Vergroening Singel en helpen bij het schoonhouden en beheren van de oevers.

Van Esch: “Terecht dat het college nu toch voor ecologisch beheer kiest. Dat is goed voor bijen en andere insecten en het ziet er ook nog eens veel mooier uit, wat ook voor mensen plezierig is.”

De inrichting van Park Paardenveld moet nog ontworpen worden. Het midden van het park wordt een grasveld waar mensen kunnen verblijven. In reactie op vragen van de Partij voor de Dieren zegt het college dat ook in dit ontwerp opgenomen wordt dat de randen van het park ecologisch beheerd zullen worden.

Foto Park Paardenveld: Google Maps

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief