Eerste duur­zaam­heids­verslag is stap in goede richting


26 augustus 2015

Tijdens de commissie Stad & Ruimte werd het eerste duurzaamheidsverslag van de gemeente Utrecht besproken. Dit verslag kwam tot stand dankzij een overgenomen motie van de Partij voor de Dieren. "Het is een stap in de goede richting om met dit verslag te starten, maar zijn nog wel veel verbeterpunten", aldus raadslid Eva van Esch.

Het verslag is op dit moment opgebouwd uit 41 duurzaamheidsindicatoren. Niet voor alle relevante onderwerpen was op dit moment genoeg informatie beschikbaar. De wethouder gaf aan dat in het verslag van volgend jaar in ieder geval twee duurzaamheidsindicatoren extra bij komen: over duurzaam inkopen en over de beleefde kwaliteit van het groen.

De Partij voor de Dieren mist in het verslag een duidelijk nulmeting: waar staan we nu en waar gaan we naartoe? Dit maakt het moeilijk om alle informatie uit het Duurzaamheidsverslag op waarde te schatten. Wethouder van Hooijdonk was niet bereid het volgende verslag op een andere manier vorm te gaan geven dan het huidige verslag. Zij gaf aan dat deze informatie makkelijk bij elkaar te zetten valt, voor meer informatie zou eerst financiering gezocht moeten worden. De Partij voor de Dieren zal kijken naar de mogelijkheden hiervoor.

Wat de Partij voor de Dieren ook mist is dat het duurzame gedrag van de inwoners van Utrecht nauwelijks een rol speelt in dit verslag. Eva van Esch: "Een veel gehoorde stelling is Een vegetariër in een hummer is beter voor het milieu dan een vleeseter op de fiets. Het spreekt tot de verbeelding en het geeft zeer duidelijk weer dat met het eten van minder of zelfs geen vlees, een enorme milieuwinst te behalen valt en het promoten van een meer plantaardig dieet zou de gemeente Utrecht geen windeieren leggen, want het is ons inziens een onmisbare stap richting een klimaatneutrale stad."

Het eten van vlees, het percentage vleesverlaters en vegetariërs of veganisten zou wat de Partij voor de Dieren betreft daarom niet in het Duurzaamheidsverslag mogen ontbreken. Nu wordt alleen de aanschaf van biologische en fair trade producten in een grafiek gezet. De wethouder gaf hierbij aan dat zij alleen wil inzetten op zaken in het verslag waar ze grip op kan hebben. "Dat kan ze wat ons betreft zeker als het gaat om vlees eten! Het promoten van een meer plantaardig dieet is ook iets wat de overheid zou moeten uitvoeren."

Klik hier voor de speech.

Gerelateerd nieuws

Aanpak jaarwisseling 2015-2016 roept veel vragen op

Onlangs presenteerde het Utrechtse college van B&W een commissiebrief met een vooruitblik op de jaarwisseling 2015-2016. De P...

Lees verder

Partij voor de Dieren roept college op te kappen met kappen

Tijdens de behandeling van het bomenbeleid in de commissie S&R van de Utrechtse gemeenteraad, op initiatief van onder andere ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief