Geen optredens meer van circussen met wilde dieren in Utrecht


14 december 2014

Partij voor de Dieren Utrecht is ontzettend blij dat er eindelijk een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen komt in Nederland. Het verbod werd aangekondigd op 13 december en gaat in op 15 september 2015. Het kabinet geeft als reden voor het wetsvoorstel dat vermaak van de mens geen rechtvaardiging kan zijn voor aantasting van de integriteit van het dier. Deze verklaring lijkt regelrecht uit het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren te komen.

De gemeente Utrecht heeft een voorkeur voor circussen zonder wilde dieren. Echter, ieder jaar treedt er één circus met wilde dieren op in Utrecht. De afgelopen jaren was dit het Oostenrijkse circus Belly Wien. In 2014 stonden ze de eerste twee weken van september in het Griftpark. De Partij voor de Dieren wil voorkomen dat dit circus en andere circussen met wilde dieren ooit nog optreden in Utrecht en roept daarom de gemeente op in de aanloop naar het verbod geen vergunningen meer te verlenen aan circussen met wilde dieren, ook niet aan Belly Wien in september 2015 of daarvóór.

Raadslid Eva van Esch: “De gemeente gaf bij onze wens voor een Utrecht zonder circussen met wilde dieren herhaaldelijk aan dat zij op landelijk beleid wachtte. Nu dit landelijk beleid er eindelijk is, verzoeken we de gemeente met klem vanaf nu géén vergunningen meer te verlenen aan dergelijke circussen. Wethouder dierenwelzijn Paulus Jansen ondertekende eerder dit jaar een brief naar de staatssecretaris met het verzoek snel met een verbod te komen. We verzoeken hem nog een stap verder te zetten en ervoor te zorgen dat er vanaf nu geen plaats meer is voor vermaak met wilde dieren in Utrecht.”

De Partij voor de Dieren zal de wethouder dierenwelzijn en de afdeling Vergunningen van de gemeente Utrecht hier ook persoonlijk over benaderen.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Verbod op gratis plastic tasjes in Utrecht?

De Partij voor de Dieren wil dat er in Utrecht een einde komt aan het verstrekken van gratis plastic tassen in winkels. ...

Lees verder

Utrecht stelt geen vuurwerkvrije zones in

Ondanks herhaaldelijke verzoeken van de Partij voor de Dieren stelt de gemeente Utrecht deze jaarwisseling geen vuurwerkvrije...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief