Utrecht stelt geen vuur­werk­vrije zones in


15 december 2014

Ondanks herhaaldelijke verzoeken van de Partij voor de Dieren stelt de gemeente Utrecht deze jaarwisseling geen vuurwerkvrije zones in. De drie andere grote gemeenten in Nederland nemen wél maatregelen. Dit blijkt uit een commissiebrief van burgemeester van Zanen begin december.

Rotterdam, Den Haag en een aantal andere gemeenten stellen dit jaar vuurwerkvrije zones in rond een aantal plekken waar dieren verblijven, evenals een aantal verzorgingstehuizen. Amsterdam gaat bijvoorbeeld meer handhaven op overlast rond dierenverblijven. De gemeente Utrecht geeft aan deze ontwikkelingen ‘op de voet’ te volgen en zegt ook de resultaten van het meldpunt vuurwerkvrije straten van de Partij voor de Dieren en GroenLinks af te wachten.

Eva van Esch, raadslid PvdD: “Wij zijn teleurgesteld in de afwachtende houding van de gemeente Utrecht. Dit jaar hebben we diverse keren aangegeven dat vuurwerk slecht en gevaarlijk is voor dieren, natuur en milieu, en dat ook veel mensen er last van hebben. Wij willen dan ook dat er een verbod komt op het afsteken van consumentenvuurwerk. Een eerste stap in die richting is ons meldpunt vuurwerkvrije straten. Het klopt dat wij de definitieve meldingen van de Utrechters begin januari beschikbaar hebben, maar wij vinden dat de gemeente een wel erg afwachtende houding aanneemt ten aanzien van vuurwerk. In de commissiebrief worden de resultaten van diverse onderzoeken aangekondigd in 2015. De gemeente zegt deze resultaten af te willen wachten. Wij gaan er vanuit dat de gemeente op basis van deze resultaten de volgende jaarwisseling wél veel strengere maatregelen neemt in Utrecht, zodat er écht iets wordt gedaan aan vuurwerkoverlast.”

Wat de Partij voor de Dieren betreft zijn vuurwerkvrije zones een eerste stap naar een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten. In plaats daarvan kan de gemeente, net als bijvoorbeeld in Sydney (Australië) en Hongkong, een centrale vuurwerkshow organiseren op een plek met zo min mogelijk overlast voor mens, dier, natuur en milieu.

Gerelateerd nieuws

Geen optredens meer van circussen met wilde dieren in Utrecht

Partij voor de Dieren Utrecht is ontzettend blij dat er eindelijk een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen kom...

Lees verder

Keuze voor parkeerplaatsen in plaats van luchtkwaliteit

Op dit moment wordt er extra parkeermogelijkheid gecreëerd bij boerderij Mereveld te Amelisweerd. Volgens amendement 56, waar...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief