Geen vuur­werkshow tijdens Flowing Lights Festival dankzij Partij voor de Dieren


12 augustus 2016

De Partij voor de Dieren heeft ervoor gezorgd dat er geen vuurwerk wordt afgestoken bij het Flowing Lights Festival bij de Haarrijnse Plas bij Vleuten. De partij is geen voorstander van vuurwerkshows in parken en bij natuurgebieden. Tevens was er geen vergunning voor het vuurwerk aangevraagd. PvdD-raadslid Eva van Esch: “We zijn erg blij dat de gemeente Utrecht positief heeft gereageerd op ons pleidooi door er bij de organisatoren op aan te dringen geen vuurwerk af te steken.”

Tijdens het festival, dat op 10 september plaatsvindt, willen de organisatoren met vele lichtjes het leven vieren en mensen herdenken. Zij wilden echter ook siervuurwerk afsteken, zoals te lezen was op hun Facebookpagina. Van Esch: “De Partij voor de Dieren trok hierover bij de gemeente aan de bel en kwam erachter dat er helemaal geen vergunning voor het vuurwerk aangevraagd was. Wij pleitten er bij de gemeente voor om het vuurwerk niet toe te staan en dat is gelukt. Sowieso hadden de organisatoren dan een nieuwe vergunning moeten aanvragen en we weten zeker dat er dan meer protesten waren gekomen van natuur- en dierenliefhebbers en omwonenden.”

Ook heeft de Partij voor de Dieren er bij de gemeente op aangedrongen als eis te stellen dat de organisatoren alle lichtjes na afloop van het evenement opruimen, zodat deze niet in de natuur blijven liggen. De gemeente verzekerde de PvdD dat zij hierop gaat toezien en dat dit ook in de voorwaarden is opgenomen.

In de provincie Utrecht vinden nog steeds diverse vuurwerkshows plaats in of vlakbij natuur, zelfs tijdens het broedseizoen. De Partij voor de Dieren pleit voor een verbod op vuurwerkshows buiten Oud & Nieuw.

De Facebookpagina van het festival is inmiddels aangepast en de vuurwerkshow staat er niet meer op.