Na actie PvdD: Jumbo verkoopt in Utrecht geen levende kreeften


23 april 2018

Dankzij een protestactie van Partij voor de Dieren Utrecht heeft Jumbo toegezegd geen levende kreeften te gaan verkopen in hun nieuwe Foodmarkt in Leidsche Rijn Centrum. Daarnaast gaat de supermarktketen onderzoeken hoe zij verder wil met de verkoop van levende kreeften. In hun Foodmarkten in Amsterdam, Breda en Veghel worden nog wél levende kreeften aan klanten verkocht. PvdD-raadslid Eva van Esch: “De Partij voor de Dieren is erg blij dat Jumbo tot dit besluit is gekomen voor Utrecht.”

Van Esch: “In 2016 – toen bekend werd dat er in Leidsche Rijn Centrum een Foodmarkt zou komen – verzochten we Jumbo niet ook in Utrecht levende kreeften te gaan verkopen. Ter ondersteuning van ons verzoek vroegen we in 2017 inwoners van Utrecht samen met ons kenbaar te maken dat we in Utrecht niet zitten te wachten op deze vorm van dierenleed. Bijna 3.500 mensen gaven gehoor aan onze oproep, met resultaat! Hoewel Jumbo vooralsnog aangeeft dat zij voorlópig geen levende kreeften gaat verkopen in Leidsche Rijn zien we hun onderzoek met vertrouwen tegemoet. Het is namelijk al lang bekend dat kreeften veel pijn en stress ervaren door het lange transport vanuit landen als Canada en het verblijf met vastgebonden scharen in de winkel. Thuis worden ze door amateurkoks gedood, wat met veel leed gepaard gaat. Jumbo kan niet anders dan tot de conclusie komen dat de verkoop van levende kreeften moet stoppen”.

Kreeftenvissers in de Verenigde Staten

Goed nieuws voor filialen in Amsterdam, Breda en Veghel
De Jumbo Foodmarkt in Leidsche Rijn opent op 16 mei 2018. Als besloten wordt dat Jumbo helemaal geen levende kreeften meer gaat verkopen, betekent dit ook goed nieuws voor de filialen in Amsterdam, Breda en Veghel. De Partij voor de Dieren zou dit een grote stap voorwaarts vinden in een diervriendelijker supermarktbeleid. Niet alleen de Partij voor de Dieren, maar ook de Vissenbescherming en andere organisaties pleiten al langer voor een stop op de verkoop van levende kreeften. Deze worden, naast Jumbo, nog steeds verkocht in restaurants en toko’s, en soms op Markt Vredenburg. Ook bij deze verkopers heeft Partij voor de Dieren Utrecht ervoor gepleit te stoppen met de verkoop van levende kreeften, krabben en andere dieren.

Gerelateerd nieuws

Vernietiging groen voor parkeerplaatsen Bekkerstraat

In de Bekkerstraat in Wittevrouwen is zonder goede afstemming met de buurt en zonder goede redenatie vanuit het college groen...

Lees verder

PvdD maakt bezwaar tegen gebruik 70 boerderijdieren in Beatrix Theater

De Partij voor de Dieren heeft bezwaar gemaakt tegen het gebruik van 70 boerderijdieren rond de kindervoorstelling Fien & Teu...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief