PvdD maakt bezwaar tegen gebruik 70 boer­de­rij­dieren in Beatrix Theater


1 mei 2018

De Partij voor de Dieren heeft bezwaar gemaakt tegen het gebruik van 70 boerderijdieren rond de kindervoorstelling Fien & Teun – Feest op de Boerderij! die gisteren plaatsvond in het Beatrix Theater in Utrecht. De partij vroeg de organisatoren vorige week om af te zien van het gebruik van levende dieren in de foyer. Die vonden het echter niet nodig om de dieren achterwege te laten, omdat ‘kinderen kennis konden maken met dieren in een vrije omgeving’.

Via social media en mail wees de Partij voor de Dieren de organisatoren erop dat het welzijn van dieren tijdens dit soort evenementen niet gewaarborgd kan worden: “Deze dieren worden blootgesteld aan transporten, stress, herrie, een onnatuurlijke omgeving in een theaterfoyer, zonder daglicht en buitenlucht”, aldus Eva van Esch, raadslid van de Partij voor de Dieren in Utrecht.

Op de site van het AD is te zien dat de dieren waren gehuurd bij Bert’s Animal Verhuur, een commercieel bedrijf dat veel dieren houdt en ook de dieren ‘levert’ voor de kerststal in het Catharijne Convent. Van Esch: “Op de video is te zien dat vele dieren door elkaar staan in de foyer van het Beatrix Theater en dat er veel teveel mensen om de dieren heen staan, die ze allemaal willen aanraken. Dieren proberen weg te komen, maar dit is niet mogelijk, omdat ze geen schuilmogelijkheid hebben en omringd zijn door mensen en andere dieren. Dit is dierenleed en dit moet stoppen.”

Evenementen met dieren verbieden
Het college van B&W stuurde in 2017 op verzoek van de Partij voor de Dieren een brief naar de Tweede Kamer om kenbaar te maken dat de gemeente Utrecht evenementen met dieren zou willen verbieden. Dit omdat de gemeente op dit moment niets kan doen om het gebruik van dieren tegen te gaan bij evenementen waarbij de gemeente zélf niet betrokken is.

De PvdD nam daarom direct contact op met het Beatrix Theater, Stage Entertainment en Van Hoorne Entertainment. Van Esch: “Je krijgt dan een reactie waarin wordt gezegd dat ‘de kinderen kennis kunnen maken met boerderijdieren in een vrije omgeving’, maar dat is natuurlijk niet het geval. Vaak wordt niet duidelijk gemaakt hoe dieren bij verhuurbedrijven leven, en daarnaast worden ze vele malen per jaar geplaatst in een niet-natuurlijke omgeving, zoals een foyer van een theater. Wij willen dat hier een einde aan komt, omdat het dierenwelzijn en het natuurlijke gedrag van dieren bij dit soort evenementen ernstig in het gedrang komt”.

De Partij voor de Dieren blijft organisatoren van evenementen erop wijzen dat het gebruik van dieren niet ten goede komt aan hun welzijn. Het voorbeeld van afgelopen maandag maakt dit maar weer al te duidelijk.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Na actie PvdD: Jumbo verkoopt in Utrecht geen levende kreeften

Dankzij een protestactie van Partij voor de Dieren Utrecht heeft Jumbo toegezegd geen levende kreeften te gaan verkopen in hu...

Lees verder

Hoe schoon wordt het Vredenburg?

Het Vredenburg, een van de bekendste pleinen van Utrecht, en zelfs een heus adres op het Nederlandse Monopoly-bord, krijgt ee...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief