Partij voor de Dieren doet aangifte van koei­en­mis­han­deling op Smak­ke­laarsveld


16 november 2016

De Utrechtse fractie van de Partij voor de Dieren heeft bij de NVWA aangifte gedaan tegen het bedrijf Tribes, vanwege koeienmishandeling. Op 8 november 2016 liet de oprichter van het bedrijf vier koeien overbrengen naar het Smakkelaarsveld, om vervolgens over een van de koeien heen te klimmen, gevolgd door een aantal medewerkers. Op een video van het AD is te zien dat de koeien hierdoor veel stress ervaren. PvdD-raadslid Eva van Esch: “Wij vinden het zeer dieronvriendelijk en onverantwoord van Tribes om dit zeer stressgevoelige dieren aan te doen. En natuurlijk zijn we sowieso geen voorstander van dit soort ‘rituelen’ met dieren in Utrecht.”

Op 11 november, toen de Partij voor de Dieren van dit evenement vernam, belde de partij met de dierenhulplijn 144, die de klacht van de PvdD doorzette naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA monitort het welzijn van landbouwhuisdieren en kan zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk optreden bij de constatering van dierenwelzijnsovertredingen. Voor dit ‘evenement’ was geen vergunning benodigd van de gemeente Utrecht en is dus ook niet van tevoren bij de gemeente gemeld.

Koeien zijn geen gadgets
Van Esch: “De NVWA is nu met onze melding bezig. Wij zullen op korte termijn van hen horen of er maatregelen tegen Tribes genomen worden. Het misbruiken van koeien voor het vermaak van een bedrijf kan niet door de beugel. Koeien horen niet in het drukke centrum van Utrecht en horen niet gebruikt te worden als gadget door een directeur en zijn medewerkers. Dit gaat ten koste van hun welzijn en is ook volstrekt onnodig met alle andere vormen van vermaak die voorhanden zijn.”