Partij voor de Dieren vraagt orga­ni­sator Leidsche Rijn Festival reptie­lenshow te schrappen


21 augustus 2017

UPDATE 23 augustus 2017: de organisatie wil dit programmaonderdeel niet schrappen, want ze zeggen dat het publiek de dieren niet mag aanraken en de dieren 'dus alleen zichzelf hoeven te zijn'. Wil je hen ook vragen de reptielenshow te schrappen, mail dan naar info@cultuur19.nl. Blijf alsjeblieft wel netjes!

De Partij voor de Dieren heeft vandaag de organisatoren van het Leidsche Rijn Festival gevraagd de geplande reptielenshow te schrappen. De PvdD is geen voorstander van deze vorm van ‘vermaak’ met dieren, omdat deze wilde dieren hierdoor stress ervaren, ze vaak van evenement naar evenement worden gesleept, worden blootgesteld aan grote hoeveelheden mensen en geluiden en geen soorteigen gedrag kunnen vertonen, zoals ze dat in het wild wél kunnen doen.

Via de nieuwsbrief van wijkbureau Leidsche Rijn kwam de Partij voor de Dieren bij het programma van het evenement op 27 augustus. Naast optredens van mensen die verkleed gaan als dieren, worden volgens de site onder meer een cobra (“verschillende soorten mogelijk”), een ratelslang, tijgerpython, Madagaskar Boa, regenboog boa en een Argentijnse reuzenteju meegenomen in het kader van ‘De Grote Reptielenshow’. De Partij voor de Dieren heeft via een tweet en een mail aan organisator Cultuur19 gevraagd dit niet toe te staan en alleen optredens te organiseren waarin mensen een rol spelen. Daarnaast trok de partij bij ambtenaren aan de bel over dit geplande optreden.

Een slang in het wild, zoals het hoort

Raadslid Eva van Esch: “We hopen dat Cultuur19 van gedachten verandert, want het is niet verantwoord om reptielen als entertainment in te zetten. Hoewel er een educatief sausje overheen gegooid wordt, is de hoofdmoot het entertainmentaspect, ook gezien de naam ‘De Grote Reptielenshow’. Afgelopen juni stuurde onze wethouder Dierenwelzijn nog samen met 35 andere wethouders een brief naar de Tweede Kamer met het verzoek gemeenten toe te staan evenementen met dieren te kunnen verbieden. Dit kan nu niet op het gebied van dierenwelzijn (alleen in het kader van openbare orde en veiligheid). Terwijl het dierenwelzijn bij reptielenshows zeker in het geding is. Daarom vertrouwen we erop dat Cultuur19 kiest voor de dieren en deze show schrapt uit het programma!”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Dankzij PvdD steeds meer inzicht in gebruik dieren bij evenementen

De gemeente Utrecht gaat voortaan nauwkeuriger bijhouden of en zo ja, welke en hoeveel dieren er worden gebruikt bij evenemen...

Lees verder

PvdD stelt vragen over stimuleren verduurzaming evenementen Oosterspoorbaanpark

De Markt om de Hoek is één van de initiatieven in Park Oosterspoorbaan. De markt met lokale producten wordt vier keer per jaa...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief