Partij voor de Dieren zet college aan tot maat­re­gelen tegen ener­gie­ver­spilling open winkel­deuren


25 maart 2016

Deze week kwam het college met antwoord op vragen die de PvdD stelde over energieverspilling door open winkeldeuren. Het college onderschrijft de stelling van de Partij voor de Dieren dat het laten openstaan van winkeldeuren een gigantische verspilling van energie is. Naar aanleiding van de vragen belooft het college om via haar overlegkanalen energieverspilling bij winkels op de landelijke agenda te krijgen. Het college ziet het wijzigen van de Wet Milieubeheer als mogelijkheid voor het college om in de nabije toekomst maatregelen te kunnen inzetten om in winkels het energieverlies te beperken.

Ook heeft het college MKB Nederland (de Brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf) uitgenodigd om samen tot oplossingen voor het probleem van energieverspilling door openstaande winkeldeuren te komen en direct operationele afspraken te maken. Raadslid Eva van Esch: “Fijn om te lezen dat het college zo daadkrachtig is. Ik hoop echt dat het college samen met de bedrijven tot een oplossing komt om deze gigantische verspilling van energie tegen te gaan, zodat Utrechtse winkels volgend jaar niet meer voor de straat stoken.”

De Partij voor de Dieren vroeg het college niet alleen regels door te voeren die winkeliers dwingen hun deuren in de winter niet meer open te laten staan, maar vroeg het college ook om ondernemers meer bewust te maken van het probleem en hen te voorzien van informatie hoe zij energie kunnen besparen. Dit is immers niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee van de ondernemers. Het college geeft in haar beantwoording aan al eerder een groot aantal winkeliers te hebben geïnformeerd, maar graag bereid is de ondernemers nogmaals te benaderen en over deze kwestie en dat te doen met de factsheet “Energie” van Agentschap NL, waarnaar de PvdD specifiek verwees.

Vrijwel alle winkeliers in het centrum van Utrecht houden hun deuren gedurende openingstijden wagenwijd open, ook in de winter. Dat concludeerde de fractie van de Partij voor de Dieren na een ronde door de binnenstad. Deze constatering was voor de fractie aanleiding het college op te roepen deze energieverspilling een halt toe te roepen, en met succes, gezien de door het college aangekondigde stappen.

De schriftelijke vragen zijn hier te vinden.

De genoemde Factsheet die Agentschap NL speciaal voor winkeliers ontwikkeld heeft staat hier: Besparen? - Kijk eens naar uw entree!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief