PvdD Utrecht wil verbod op verkoop levende kreeften


15 februari 2017

Regelmatig worden op de markt op Vredenburg levende kreeften verkocht. Partij voor de Dieren Utrecht wil dat dit verboden wordt. Een amendement van de partij om een einde te maken aan het kreeftenleed op de Utrechtse markten is door een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad verworpen. De PvdD kreeg alleen steun van GroenLinks en de PvdA. De volgende dag trof een van de fractiemedewerkers wederom levende kreeften op de markt aan met vastgebonden scharen.

Het amendement was bedoeld om de Utrechtse marktverordening aan te passen, zodat er helemaal geen levende dieren meer verkocht zouden mogen worden. Al meerdere keren troffen medewerkers van de Partij voor de Dieren én betrokken inwoners van Utrecht levende kreeften aan op de biologische markt. Het ging om Amerikaanse rivierkreeftjes, die op elkaar gestapeld in een plastic bak zonder water werden gehouden en aan klanten werden meegegeven in plastic tasjes, om vervolgens door consumenten zelf gedood te worden voor consumptie. Een van de medewerkers belde bij het aantreffen van de kreeftjes de Dierenpolitie, maar omdat de verkoop van levende kreeften bij wet toegestaan is én er geen goede welzijnsregels voor schaal- en schelpdieren zijn opgesteld, zeiden ze niets te kunnen doen. PvdD-raadslid Eva van Esch: “Ook vertelde een bezoeker van de markt ons dat kreeften die aan het einde van de markt overbleven werden doodgereden door marktkoopmannen, al dan niet met opzet.”

Een pijnlijke dood bij mensen thuis
Op vrijdag 10 februari trof een PvdD-medewerker minstens vier grote kreeften aan met hun scharen vastgebonden met elastieken. Van Esch: “De kreeften zijn naar verwachting – zoals zo vaak gebeurt – uit Canada verscheept, waarna ze nu in een marktkraam hun lot moeten afwachten, zonder dat er rekening wordt gehouden met hun natuurlijke behoeften. Gedurende hun reis zijn ze blootgesteld aan pijn en stress, en dat proces duurt voort totdat ze bij mensen thuis een pijnlijke dood sterven. Dit moet echt stoppen en we betreuren het dan ook dat een meerderheid van de Utrechtse gemeente het belang hiervan niet inziet”.

Om te voorkomen dat ook andere dieren op de Utrechtse markten verkocht worden was het amendement gericht op de verkoop van álle levende dieren. In Tilburg worden er bijvoorbeeld nog vogels verkocht op markten. Van Esch: “Ook al valt dit officieel onder landelijke wetgeving, gemeenten kunnen echt wel manieren vinden om op gemeentelijk niveau meer voor deze dieren op te komen. Utrecht streeft met de milieuzone het Rijk voorbij, dus dit kan wat de Partij voor de Dieren betreft ook met het verbeteren van dierenwelzijn.”

Het college van B&W heeft aangegeven dat de gemeenteraad ieder jaar wijzigingen kan voorstellen in de marktverordening. De Partij voor de Dieren is zeker van plan om volgend jaar weer een voorstel in te dienen tegen de verkoop van levende dieren op de Utrechtse markten.