Geen garnalen en gamba’s meer als garnering in het stadhuis


20 februari 2017

Op initiatief van de Partij voor de Dieren verzoekt de griffie van de Utrechtse gemeenteraad voortaan alle cateraars die maaltijden serveren aan de raad geen gamba’s en garnalen als garnering aan te bieden. De Partij voor de Dieren constateert dat deze dieren onnodig worden gedood, omdat mensen ze als garnering zien en dus niet opeten. Na het raadsbuffet van 22 december 2016 bleven alle gamba’s liggen. Een mee-etende wethouder bevestigde dat hij ze niet opat, omdat hij ze niet als voedsel zag.

PvdD-raadslid Eva van Esch: “De Partij voor de Dieren vindt het een nóg grotere verspilling van dierenlevens als dieren worden gedood die niet eens worden opgegeten, dus we zijn blij dat de griffie aan ons verzoek heeft voldaan. Voortaan krijgt iedere cateraar die maaltijden aanbiedt aan de gemeenteraad te horen dat garnalen en gamba’s als garnering niet toegestaan zijn. Daarnaast blijven we natuurlijk pleiten voor een vermindering van het aantal vlees- en visgerechten en een groter aanbod van vegetarische en veganistische gerechten. Dit is niet alleen beter voor het dierenwelzijn, maar ook voor de gezondheid, het milieu en de natuur*.”

Al eerder gaf het college van B&W op vragen van de Partij voor de Dieren aan dat er in het stadskantoor en bij bijeenkomsten in het stadhuis geen schaal- en schelpdieren, foie gras en paling worden geserveerd. Van Esch: ”Hoewel dit vanwege economische motieven is, is de Partij voor de Dieren toch blij dat deze vormen van dierenleed geen plek krijgen in de maaltijden die raadsleden, medewerkers en gasten krijgen voorgeschoteld. Qua dierenwelzijn mag er zeker nog het een en ander veranderen in de gemeentelijke organisatie, maar dit is weer een stapje in de goede richting. ”

* Zie www.meatthetruth.com en www.cowspiracy.com