PvdD voert actie voor kreeften


14 september 2015

Partij voor de Dieren afdeling Utrecht start vandaag een online actie om op te komen voor kreeften die levend worden geïmporteerd uit Canada en levend in de pan worden gegooid in (onder meer) het Utrechtse restaurant Yoepz!. Iedereen begaan met dierenwelzijn kan meedoen.

Begin augustus 2015 opende Yoepz! haar deuren in het centrum van Utrecht. Dit nieuwe restaurant specialiseert zich onder meer in ‘verse’ kreeften. Men laat de kreeften levend overkomen vanuit Canada, waarna ze in een bak water moeten wachten tot ze levend worden gekookt.

Saskia Oskam, persvoorlichter PvdD afdeling Utrecht: “Dat kreeften pijn kunnen voelen, angst kunnen ervaren en zeer heftig reageren op het levend gekookt worden is al in diverse onderzoeken aangetoond. De leefomstandigheden waarin kreeften in restaurants verkeren staan zeer ver af van de omstandigheden in hun natuurlijke leefomgeving. Vaak worden kreeften op elkaar gestapeld in een aquarium met hun scharen aan elkaar gebonden. Kreeften hebben weliswaar een ander zenuwstelsel dan mensen, maar beschikken over een aantal dikke zenuwknopen in de kop en de achterkant en reageren heftig op onaangename prikkels. In het lichaam bevinden zich bovendien opiumachtige stoffen die kreeften gebruiken om pijn te verzachten. Wij vinden het onbegrijpelijk dat Yoepz!, met de veranderde inzichten die er nu zijn over dierenwelzijn, zulk ernstig en langdurig dierenleed veroorzaakt.”

Partij voor de Dieren afdeling Utrecht roept iedereen op om Yoepz! te vragen een einde te maken aan dit vreselijke dierenleed in hun restaurant door:

  1. Geen levende kreeften uit Canada of andere landen te halen
  2. Geen kreeften meer levend te koken

In de Tweede Kamer is een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen om onderzoek te doen naar elektrische verdoving voorafgaand aan de slacht. Oskam: “Wij betreuren het dat restaurants als Yoepz! hier volledig aan voorbij gaan.”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

PvdD pleit voor vis- en konijnvriendelijk Utrecht

Hengelvrije zones in Utrecht, geen verkoop meer van konijnen in tuincentra, aandacht voor faunapassages en de achteruitgang v...

Lees verder

Raadsvergaderingen Utrecht voortaan voornamelijk vegetarisch

Tijdens raadsvergaderingen van de gemeente Utrecht worden voortaan voornamelijk vegetarische hapjes geserveerd. Al sinds haar...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief