Raads­ver­ga­de­ringen Utrecht voortaan voor­na­melijk vege­ta­risch


18 september 2015

Tijdens raadsvergaderingen van de gemeente Utrecht worden voortaan voornamelijk vegetarische hapjes geserveerd. Al sinds haar aantreden in de Utrechtse raad 1,5 jaar geleden pleitte de Partij voor de Dieren hiervoor, aangezien er toen alleen blokjes kaas en plakken worst werden uitgedeeld. Voor de PvdD een doorn in het oog, aangezien het consumeren van dierlijke producten een grote stempel drukt op het welzijn van dieren, natuur en milieu.

Raadslid Eva van Esch: “Wat zijn we hier blij mee! Gisteravond was ik aangenaam verrast toen er een schaal heerlijke vegetarische hapjes langskwam. Hier hebben we hard voor gewerkt: we dienden moties in en spraken erover in en buiten de raad. De griffie heeft nu het initiatief genomen om hiermee te starten. We zijn ze daarvoor erg dankbaar.”

Niet alleen is er veel meer vegetarisch aanbod, maar ook worden er veel minder dieronvriendelijke plakken vlees geserveerd. Van Esch: “Nog even en dan verdwijnt dit vlees hopelijk helemaal uit de raadszaal!”

In de films Meat the Truth, Sea the Truth en One Single Planet benadrukt het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren dat het eten van dierlijke producten een enorme stempel drukt op onder andere de zoetwatervoorraden in de wereld, het zeeleven, (tropische) bossen, klimaatverandering, de honger in de wereld en natuurlijk ook het welzijn van dieren. Een vegetarisch of plantaardig dieet verkleint de voetafdruk van mensen op de aarde aanzienlijk. 13 Procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen komt van de veehouderij, meer nog dan de uitstoot van al het verkeer samen.

Van Esch: “Wij hopen dat dit succes in de Utrechtse gemeenteraad niet alleen betekent dat er minder vlees wordt gegeten in de raadszaal, maar ook dat mensen binnen en buiten de raad gaan nadenken over hun voedingspatroon!”

NB Wethouder van Hooijdonk (Duurzaamheid) twitterde gisterenavond naar de Partij voor de Dieren: “Well done, blij mee”.

Gerelateerd nieuws

PvdD voert actie voor kreeften

Partij voor de Dieren afdeling Utrecht start vandaag een online actie om op te komen voor kreeften die levend worden geïmport...

Lees verder

PvdD over Programmabegroting 2016: “Bouwen én gaan voor een gezonde toekomst? Dat bestaat niet!”

Bouwen, bouwen en nog meer bouwen. Dat lijkt de enige ambitie van het Utrechtse college. Dit wordt opnieuw bevestigd in de va...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief