PvdD wil Utrecht als tweede gentech­vrije gemeente


2 juni 2015

Een gentechvrij Utrecht, dat is wat de Partij voor de Dieren op woensdag 3 juni in het kader van de Dag van de Stadslandbouw bepleit. Dit doet raadslid Eva van Esch om 14:00 uur, samen met actieve leden van de PvdD, door het plaatsen van een protestbord op de kruising van de Zuilenselaan en Daalseweg.

De Partij voor de Dieren wil dat Utrecht - na Nijmegen - de tweede gentechvrije gemeente van Nederland wordt. Nijmegen staat niet toe dat er binnen haar grenzen genetisch veranderde landbouwproducten worden geteeld en heeft dit vastgelegd in een bestemmingsplan.

In Europa zijn inmiddels duizenden gentechvrije zones ontstaan en zelfs gentechvrije landen, zoals Oostenrijk en Griekenland. Duitsland heeft 198 gentechvrije regio’s, 235 gentechvrije gemeentes en bijna 30.000 gentechvrije boerenbedrijven. In Nederland is Nijmegen de eerste gentechvrije gemeente. Het aanwijzen van gentechvrije zones is in bestemmingsplannen van gemeenten juridisch mogelijk. Nijmegen heeft hier gebruik van gemaakt.

Manipuleren
Raadslid Eva van Esch: “Omdat het college van B&W aangeeft duurzaamheid en gezond voedsel belangrijk te vinden, gaan wij ervan uit dat zij ons verzoek tot het uitroepen van Utrecht als gentechvrije gemeente omarmen. Wij laten onze actie op de kruising van de Zuilenselaan en Daalseweg gepaard gaan met het indienen van schriftelijke vragen, waarin dit verzoek ook expliciet wordt genoemd. De gemeente zou zich hiermee stellig uitspreken tegen het genetisch manipuleren van voedsel. Utrecht is sinds 2010 al Fairtrade Gemeente, wat zou het mooi zijn als zij vanaf 2016 ook Gentechvrije Gemeente wordt!”

De schriftelijke vragen staan hier.­­

Gerelateerd nieuws

PvdD op de bres voor planten stadhuis

De Utrechtse fractie van de Partij voor de Dieren is een reddingsactie begonnen voor de planten op het stadhuis. De gemeente ...

Lees verder

Nog steeds veel onduidelijk over sanering Nedereindse Plas

Partij voor de Dieren Utrecht heeft antwoord gekregen op haar schriftelijke vragen aan het college van B&W over de ernstige v...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief