Schrif­te­lijke vragen over ener­gie­ver­spilling sport­clubs


11 maart 2015

De fractie van de Partij voor de Dieren las op 5 maart in Metro het artikel 'Sportclubs smijten miljoenen euro’s weg aan energie', waarin beschreven staat dat volgens energieleverancier Nuon de Nederlandse sportclubs samen 10 tot 15 miljoen kunnen besparen door alleen al de verwarmingsinstallatie beter af te stellen. Gezien het feit dat veel sportverenigingen steeds moeilijker de begroting rond kunnen krijgen en de gemeente Utrecht haar klimaatdoelstellingen zegt te willen halen, vraagt de Partij voor de Dieren zich af hoe het zit met de Utrechtse sportclubs.

In het artikel wordt gesteld dat als sportclubs de cv-ketel efficiënter gebruiken, elke club tot 15% op het gebruik van aardgas zou kunnen besparen. Met overige maatregelen, zoals betere isolatie van de cv-leidingen, nemen de kosten verder af. Bij sportclubs vormen de energiekosten volgens Nuon gemiddeld 15 tot 20 procent van de begroting en per club gaat het om circa 15.000 euro energiekosten per jaar.

Er zijn 70 sportverenigingen in Utrecht met een eigen sportclub. Bij de onthulling van de eerste gigawatt aan zonnepanelen op 13 september 2014 op Sportpark Elinkwijk werd aangegeven dat iedere sportclub bezig is met vergroenen en met het verkennen van het aanleggen van zonnepanelen.

Gemeenteraadslid Eva van Esch: “Wij zijn heel benieuwd in hoeverre deze 70 sportverenigingen ook maatregelen nemen om energieverspilling tegen te gaan, naast het vergroenen van de energiewinning.” De Partij voor de Dieren is van mening dat, indien sportclubs veel kunnen besparen op het gebied van energie, zij daar actief door de gemeente op gewezen dienen te worden.

De vragen vindt u hier.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren tegen draagvlakmeting betaald parkeren

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren Utrecht wil geen terugkeer van de draagvlakmeting voor betaald parkeren....

Lees verder

Oorkonde voor kattenredders Hopakker Utrecht

Op 11 maart 2015 zette Partij voor de Dieren Utrecht twee kattenredders bij Hopakker in Utrecht in het zonnetje: Michael Fitz...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief