Stem op de Markie­zeneik in Amel­is­weerd voor Boom van het Jaar!


7 september 2022

Dit jaar is een Markiezeneik in het Utrechtse bos Amelisweerd genomineerd voor de Boom van het Jaar verkiezing van SBNL Natuurfonds. Deze boom leeft al jaren onder de dreiging te worden gekapt vanwege de mogelijke verbreding van de A27 bij Amelisweerd. Bomenambassadeur Ton Cornelissen en de organisatie Amelisweerd niet geasfalteerd hebben de boom genomineerd.

De Partij voor de Dieren verzet zich al jaren tegen de verbreding van de A27 en de verdere vernietiging van het mooie bos Amelisweerd. Dit doen we niet alleen op gemeenteniveau, maar ook in de Provinciale Staten en de Tweede Kamer. PvdD-raadslid Anne Sasbrink: “Het is te gek voor woorden dat het kabinet nog steeds inzet op meer asfalt in plaats van minder, en minder groen in plaats van meer. Amelisweerd is voor veel dieren en mensen heel belangrijk, en heeft natuurlijk ook een waarde op zichzelf. Wij pleiten ervoor dat Amelisweerd officieel rechten krijgt, zodat mensen nog beter voor dit mooie gebied kunnen opkomen. We zullen er in ieder geval alles aan doen om ervoor te zorgen dat die A27 niet nog meer schade aanricht: Amelisweerd niet geasfalteerd!”

Over de verkiezing en waarom het belangrijk is om op de Markiezeneik te stemmen

De Boom van het Jaar verkiezing is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor het belang van onze bomen en bossen. Dit is nu extra belangrijk vanwege de snelle klimaatverandering en verdroging van de natuur. Net als de directe vernietiging van de natuur door de mens voor bijvoorbeeld hout en het verbouwen van palmolie en soja voor de vee-industrie.

Van 5 september tot 17 oktober 12:00 uur kunnen mensen die Amelisweerd en de Markiezeneik belangrijk vinden stemmen op de Utrechtse boom via www.deboomvanhetjaar.nl/stem-op-uw-boom#. Vergeet niet je stem te bevestigen via de mail!

Waarom je op de Markiezeneik zou moeten stemmen volgens de boom zélf: “In 1982 liepen hier demonstranten rond om te voorkomen dat het bos gekapt zou worden voor de aanleg van de A27. Ze sliepen in zelfgebouwde hutten hoog in de bomen. Een week hielden ze stand. Maar ze konden niet op tegen de bulldozers en de cirkelzagen die ervoor zorgden dat in een paar uur tijd zo’n zeshonderd deels oude en dikke bomen sneuvelden. Allemaal bekenden van me.

En nu dreig ik zelf gekapt te worden. Alleen maar omdat er een strook asfalt naast de huidige rijbanen gelegd moet worden. Zodat automobilisten daardoor een minuut(!) eerder op hun bestemming kunnen aankomen. Mocht deze verbreding doorgaan, dan moeten er nóg meer bomen gekapt gaan worden dan bij de aanleg in 1982. Wel zo’n 800, waaronder veel leeftijdsgenoten. Maar zolang ik hier sta, doe ik mee aan het verzet tegen deze onzalige bomenkap.”

Dank je wel voor je stem! #Amelisweerdnietgeasfalteerd

Lees hier meer over onze inspanningen voor Amelisweerd

Gerelateerd nieuws

Maak bezwaar tegen paardenraces op de Maliebaan, stuur een mail!

UPDATE: de paardenraces zijn inmiddels voorbij en dit waren ook de laatste ooit in Utrecht, mede dankzij jullie protesten! Zi...

Lees verder

Grootschalige festivals en evenementen rijzen de pan uit in Utrecht

De Partij voor de Dieren is weer volop bezig om zich in te zetten tegen de festivalisering in Utrecht. Het lijkt wel of er st...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief