Groot­schalige festivals en evene­menten rijzen de pan uit in Utrecht


7 september 2022

De Partij voor de Dieren is weer volop bezig om zich in te zetten tegen de festivalisering in Utrecht. Het lijkt wel of er steeds meer (grootschalige) festivals worden georganiseerd in onze gemeente. Wij vinden dat dit niet zou moeten in parken en natuurgebieden, en we willen dat niet álles zomaar in Utrecht kan. Een feestje is leuk, maar er zijn nu wel erg veel feestjes, en die zijn zo groot dat de impact op de natuur en de omgeving te groot is. Zo besloot een rechter onlangs dat een groot bierfestival niet mag neerstrijken in het Wilhelminapark, omdat dit niet goed is voor de bodem, de natuur en biodiversiteit.

De Partij voor de Dieren is heel blij met deze uitspraak, want eindelijk wordt erkend dat de natuur de dupe wordt van (grootschalige) festivals. Zelfs bij ‘gewoon’ gebruik lijdt dit park al schade, en dat geldt vast ook voor andere parken en natuurgebieden in Utrecht. Daarom stelden we hier vorige week vragen over. We waren bijvoorbeeld benieuwd of het college tegen de uitspraak van de rechter in beroep zou gaan (dat is gelukkig niet het geval). We stelden ook vragen over de geluidsoverlast die veel mensen (en natuurlijk ook dieren) ervoeren door een grootschalig festival bij de Haarrijnse Plas. Het komt erop neer dat we nu eindelijk eens een samenhangend festivalbeleid willen in Utrecht: wat wil Utrecht nu eigenlijk op het gebied van festivals? Dat is nooit goed geformuleerd. En moeten we altijd maar alle evenementen toestaan, en dus festivalisering meer in de hand werken? Wat de Partij voor de Dieren betreft niet.

Als het gaat om grootschalige evenementen hebben we ook veel vragen gesteld over de Vuelta, die pas geleden in Utrecht plaatsvond. We willen onder meer weten waarom er reclame werd gemaakt voor stierengevechten en waarom het evenement als duurzaam werd gepresenteerd, terwijl er dieselgeneratoren werden gebruikt en er reclame werd gemaakt voor een ‘varkensverwerker’, een kunstmestbedrijf en andere fossiele bedrijven.

De Partij voor de Dieren blijft zich inzetten tegen festivalisering in Utrecht. Utrecht hoeft niet iedere dag een pretpark te zijn. Er moet ook rust zijn voor dier en mens, en respect voor de weinige groene gebieden die we hebben. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Gerelateerd nieuws

Stem op de Markiezeneik in Amelisweerd voor Boom van het Jaar!

Dit jaar is een Markiezeneik in het Utrechtse bos Amelisweerd genomineerd voor de Boom van het Jaar verkiezing van SBNL Natuu...

Lees verder

Doe mee aan onze Dierendagactie voor Dierenvoedselbank Utrecht!

Dinsdag 4 oktober is het weer Dierendag. De Utrechtse fractie van de Partij voor de Dieren wil rond die dag – net als vorig j...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief