Utrecht stapt over op biolo­gische en dier­proef­vrije schoon­maak­mid­delen

20 mei 2016

Vanaf vandaag werkt de gemeente Utrecht alleen nog maar met proefdiervrije en biologische schoonmaakmiddelen. Dit naar aanleiding van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren. “Alle gemeentelijke gebouwen en zwembaden worden nu voor minimaal 4 jaar schoongemaakt met schoonmaakmiddelen die niet schadelijk zijn voor het milieu en dieren geen leed toebrengen. Mooi nieuws!”, aldus Eva van Esch, gemeenteraadslid Partij voor de Dieren Utrecht.

Gisteren werd bekend gemaakt dat de gemeente met een nieuw bedrijf een schoonmaakmiddelencontract heeft afgesloten waarbij dierproefvrij en biologisch afbreekbaar als voorwaarden zijn meegenomen. De Partij voor de Dieren diende in 2014 een motie in om alle schoonmaakmiddelen die gebruikt worden binnen de gemeentelijke organisatie proefdiervrij en biologisch afbreekbaar te krijgen. Toen had de gemeente echter nog een contract met een andere leverancier, waardoor niet eerder aan de wens van de Partij voor de Dieren gehoor kon worden gegeven.

Voor reguliere schoonmaakmiddelen worden op dit moment nog steeds dierproeven uitgevoerd. De Partij voor de Dieren wil dat er een einde komt aan alle dierproeven. Dit willen we bereiken door dierproeven snel uit te faseren, in combinatie met de ontwikkeling van proefdiervrije technieken.

Tevens zijn er in reguliere schoonmaakmiddelen chemische stoffen verwerkt die schadelijk zijn voor het milieu, de natuur en de gezondheid van mens en dier. Biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen bevatten deze chemische stoffen niet.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Abonneer op de nieuwsbrief