Geen ballonnen met Koningsdag en Troostdag

24 mei 2016

De Partij voor de Dieren heeft ervoor gezorgd dat dit jaar op Koningsdag en Troostdag voor het eerst geen ballonnen zijn opgelaten bij evenementen die ondersteund en/of gefinancierd zijn door de gemeente Utrecht. Vorig jaar al stelde de PvdD de grote hoeveelheden ballonnen aan de kaak die tijdens evenementen waar de gemeente bij betrokken is werden opgelaten en vervolgens terechtkwamen in de natuur.

Tijdens Troostdag, waar nabestaanden stilstonden bij de dood van hun geliefden, koos de gemeente ervoor om zonnebloemen te planten samen met de nabestaanden. Dit werd door de aanwezigen als een heel mooi gebaar gezien. Op Koningsdag kregen kinderen alternatieve spelletjes en evenementen aangeboden en gingen er geen ballonnen de lucht in. PvdD-raadslid Eva van Esch: “In maart 2015 dienden we een motie in die het college vroeg om geen ballonnen meer op te laten, omdat dit zeer schadelijk is voor dieren en de natuur. Ook in biologisch afbreekbare ballonnen kunnen dieren per slot van rekening stikken. Deze motie haalde het helaas niet omdat D66 dacht dat het over alle ballonnen ging en tegen stemde. Het college ging uiteindelijk toch met ons verzoek aan de slag, met als resultaat dat dit jaar geen ballon de lucht in ging met Koningsdag en Troostdag. Een geweldig resultaat voor dieren en de natuur!”

Voor meer informatie over de schadelijkheid van ballonnen: www.dieballongaatnietop.nl. Voor meer informatie over biologisch afbreekbare ballonnen: http://balloonsblow.org/biodegradability-backyard-test

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Abonneer op de nieuwsbrief