Utrecht wil geen verbod op afsteken consu­men­ten­vuurwerk


11 juni 2014

In antwoord op schriftelijke vragen van Utrechtse raadsleden van de Partij voor de Dieren en GroenLinks antwoordde de gemeente Utrecht geen verbod te willen op het afsteken van vuurwerk in de stad. De Partij voor de Dieren is teleurgesteld over deze beslissing en betreurt het dat Utrecht niet zo ver wil gaan als bijvoorbeeld de gemeenten Hilversum en Rotterdam, die hebben toegezegd open te staan voor vuurwerkvrije zones.

De schade aan de openbare ruimte door de jaarwisseling 2012-2013 bedroeg in Utrecht € 77.730,-. Hier bovenop kwamen nog de kosten voor het opruimen van vuurwerkafval, zijnde € 25.154 euro. Immateriële schade aan mens en dier zijn hier nog niet eens in meegenomen.

Eva van Esch, raadslid Partij voor de Dieren: “De gemeente zegt hard te werken aan het beperken van overlast en schade en zet zich in voor een beperking van het aantal uren waarop vuurwerk gekocht en afgestoken kan worden. Een goed streven, maar wij hadden gehoopt dat Utrecht op ons verzoek een stap verder zou gaan. De Partij voor de Dieren zal daarom blijven pleiten voor een totaalverbod op het afsteken van consumentenvuurwerk.”

Aan de hand van vragen van de Partij voor de Dieren fractie in Rotterdam (5 mei 2014) zegde burgemeester Aboutaleb toe samen met de politie te gaan kijken of in bepaalde gebieden een vuurwerkverbod kan worden ingesteld. Er wordt specifiek gekeken naar een verbod op het afsteken van vuurwerk in parken, om overlast voor dieren zoveel mogelijk tegen te gaan. Van Esch: “Een goede eerste stap naar een totaalverbod in Utrecht zou zijn dat de komende jaarwisseling in ieder geval al een verbod wordt ingesteld in parken.”

De schriftelijke vragen en de antwoorden van het college zijn hier te vinden.

Gerelateerd nieuws

Stop de verkoop van kattenverjagers

Als het aan de Partij voor de Dieren en Student & Starter ligt komt er een einde aan de verkoop van kattenverjagers aan parti...

Lees verder

PvdD fractie Utrecht pleit voor echte oplossing werkloosheid

Tijdens de commissiebehandeling van de Voorjaarsnota 2014* van de gemeente Utrecht vroeg de Partij voor de Dieren om meer aan...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief