Vragen over maat­re­gelen spreeu­wen­overlast


14 januari 2015

Het is een bijzonder mooi verschijnsel om te zien: een vliegende ‘wolk’ spreeuwen boven de stad. Vaak staan mensen gefascineerd stil en kijken minutenlang hoe deze zwarte wolken vliegensvlug van vorm veranderen.

Helaas zijn er ook veel mensen die zeggen overlast te ervaren van de spreeuwen. Vorige week verscheen een bericht in de media waarin stond dat de gemeente Utrecht coniferen zou gaan kappen op de Europalaan vanwege de spreeuwenoverlast. De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren stelde hier vandaag schriftelijke vragen over aan het college van B&W.

De Partij voor de Dieren wil onder meer van het college weten of er daadwerkelijk groen verdwijnt vanwege de vermeende overlast van spreeuwen. De partij vindt het feit dat spreeuwen ’s nachts in kolonies op vaste roestplaatsen rusten in bomen en struiken, absoluut geen argument om groen in de stad te verwijderen. Op plekken waar de overlast écht onhoudbaar zou zijn, kan er veel beter een effectieve spreeuw- én groenvriendelijke maatregel ingezet worden, aldus de Partij voor de Dieren.

Screenshot van de video van Roald van Stijn

De vogels worden beschermd door de Flora- en faunawet. Spreeuwen mogen niet zomaar verjaagd worden. Alleen als de overlastsituatie dermate ernstig is dat de volksgezondheid, de openbare orde of de veiligheid op het spel staat, mogen de spreeuwen verjaagd worden. Bijvoorbeeld door middel van geluid, waarna de spreeuwen na een aantal dagen niet meer terugkeren naar hun vertrouwde roestplek en verhuizen naar een ander gebied.

PvdD raadslid Eva van Esch: “Het valt nog maar te bezien of er daadwerkelijk zoveel overlast is van de spreeuwen dat dergelijke maatregelen genomen moeten worden. Het kappen van groen is in ieder geval niet de juiste oplossing, want de vogels zullen dan een andere plek zoeken in de nabije omgeving. Wij hopen dat de gemeente kiest voor een echt diervriendelijke oplossing, en dat deze spreeuwen ook wel een beetje coulance mogen verwachten. Ook in de stad komt gelukkig natuur voor, en dat moeten we koesteren”.

Begin februari verwacht de Partij voor de Dieren de antwoorden van het college op haar vragen. Voor de schriftelijke vragen over de spreeuwen, klik hier.

N.B. Naar aanleiding van onze schriftelijke vragen stuurde filmmaker Roald van Stijn ons deze prachtige video van spreeuwen in Utrecht.

Gerelateerd nieuws

PvdD zorgt voor meer aandacht voor dieren, natuur en milieu in Utrecht

In 2014 grote nadruk op kernwaarden Partij voor de Dieren 2014 was een mooi jaar voor de Partij voor de Dieren in Utrecht: o...

Lees verder

PvdD en GroenLinks willen andere invulling jaarwisseling

Ruim een ton schade aan de openbare ruimte, een verhoging van de inzet van hulpdiensten, een enorm aantal autobranden en de n...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief