Monde­linge vragen Een donkerder Nacht van de Nacht in Utrecht

Indiendatum: 8 sep. 2022

Mondelinge vragen 7, 8 september 2022

Zaterdag 29 oktober is het weer zover: de Nacht van de Nacht. De gemeente Utrecht doet al jaren mee aan dit jaarlijkse evenement, dat aandacht vraagt voor de negatieve gevolgen van lichtvervuiling en verspilling van energie. Gezien de huidige ontwikkelingen en de toegenomen kennis over de negatieve gevolgen van lichtvervuiling op het gedrag van insecten, vogels, vleermuizen en andere dieren én de gezondheid van mensen, willen de Partij voor de Dieren en GroenLinks graag weten welke extra inspanningen het college (nog meer) gaat verrichten om lichtvervuiling en energieverspilling tegen te gaan. Utrecht blijft een van de steden met de meeste lichtvervuiling, en Nederland een van de landen waar dit het ergst is. Wij hebben de volgende vragen:

1. Hoe heeft het aantal locaties, waar het college het licht uitdoet tijdens de Nacht van de Nacht, zich in de afgelopen jaren ontwikkeld?

2. Welke mogelijkheden ziet het college om dit, en ook komende jaren, bij nog meer eigen gebouwen en bouwwerken zoals bruggen in de stad het licht uit te doen?

3. Is het college bereid om meer bedrijven en eigenaren van iconische gebouwen zo ver te krijgen om hun gebouwen niet, of veel minder, aan te lichten en ook de verlichting binnen in die gebouwen uit te doen tijdens de Nacht? Zo nee, waarom niet?

4. Welke kansen ziet het college voor het dimmen van licht voor ook de andere nachten van het jaar? Welke bezwaren staan dit in de weg?

5. In het verleden bleek dat de gemeente diverse schakelkasten en armaturen in de stad moest aanpassen om ze standaard dagelijks uit te schakelen en hiermee onnodige lichtvervuiling tegen te gaan. Hoe ver is het college met het oplossen van deze technische problemen en hoe ver is Utrecht met het eindelijk donkerder maken van de nachten door onder meer alle armaturen die uitstralen naar boven te vervangen?

Saskia Oskam, Partij voor de Dieren
Rachel Heijne, GroenLinks