Schrif­te­lijke vragen Turfvrije potgrond, tuinaarde en compost

Indiendatum: 23 sep. 2021

Schriftelijke vragen 232/2021

Enige tijd geleden was in BNNVARA’s Vroege Vogels een oproep te zien om turfvrije potgrond te kopen, omdat het gebruik van turf desastreus is voor veengebieden. De meeste Nederlanders weten volgens Vroege Vogels niet dat in bijna elke zak potgrond een stuk oude natuur zit. In Duitsland is het al de normaalste zaak van de wereld dat je in tuincentra een ruime keuze hebt aan turfvrije potgrond. In Engeland komt er rond 2024 een verkoopverbod van veencompost aan tuinders. Maar in Nederland “Zijn we nog lang niet zo ver”. In de Tweede Kamer stelde de Partij voor de Dieren hier al vragen over, de antwoorden moeten nog komen. Ook in Utrecht hebben we een aantal vragen:

1. Deelt het college het inzicht dat veengebieden en -gronden een belangrijke rol spelen in ecosystemen, voor biodiversiteit en de opslag van broeikasgassen, en dat ze mede daarom goed beschermd moeten worden? Zo nee, waarom niet?

2. Welke potgrond, tuinaarde en compost worden gebruikt door:

a) De gemeente zelf,

b) Bewoners die via de gemeente potgrond, tuinaarde en compost uitgedeeld krijgen (bijvoorbeeld voor geveltuintjes en boomspiegeltuintjes), direct of bijvoorbeeld via Stichting Utrecht Natuurlijk,

c) Opdrachtnemers van de gemeente die bijvoorbeeld de inrichting en het beheer van de openbare ruimte verzorgen?

d) En wat zijn de bestanddelen van deze potgrond, tuinaarde en compost?

3. Wordt bij de keuze voor potgrond, tuinaarde en compost rekening gehouden met de afkomst en de aanwezigheid van turf en dierlijke producten (denk aan bijvoorbeeld runderbloed, eendenveren en botten van dieren)? Zo nee, waarom niet?

4. Kan het college bevestigen dat er voortaan alleen nog biologische potgrond wordt uitgedeeld aan bewoners (voor bijvoorbeeld geveltuintjes), zoals ook door de gemeente op Twitter gezegd op 10 juni? Zo nee, waarom niet? Zo ja, betekent biologisch dan ook automatisch turfvrij?

5. Kan het college toezeggen om per direct bij alle potgrond, tuinaarde en compost die in de gemeente gebruikt wordt, te zorgen dat hierin geen turf en producten van (dode) dieren verwerkt zijn (zoals bloed, botten en veren)? Zo nee, wat gaat het college dan wel doen om dit snel te verminderen en op termijn te stoppen?

Anne Sasbrink, Partij voor de Dieren