Schrif­te­lijke vragen Weten waar je mee moet dealen; maak drugs­dum­pingen inzich­telijk!


Indiendatum: 5 dec. 2024

Schriftelijke vragen 209/2024

Uit het debat op 17 oktober 2024 over drugs(criminaliteit) bleek dat Utrecht geen inzicht heeft in de hoeveelheid aan drugsdumpingen en drugsafval in de gemeente. De burgemeester kon onze vragen over drugsafval niet volledig beantwoorden en gaf tegelijkertijd aan geen probleem met drugsdumpingen in onze stad te zien. Het bleek dat drugsdumpingen niet bijgehouden worden op gemeentelijk niveau en het is totaal onbekend hoe groot de schade van drugsafval is voor dier, natuur en milieu in Utrecht. Antwoorden op eerder gestelde schriftelijke vragen lieten wel zien dat het aantal drugsdumpingen op provinciaal niveau aan het toenemen was in 2022. De raad kan zonder goed inzicht in de drugsdumpingen in Utrecht niet controlerend optreden. Drugsafval bestaat uit schadelijke stoffen die enorme schade kunnen aanrichten aan dier, natuur en milieu. Het is dus van groot belang inzicht te hebben in deze problematiek. In lokaal nieuws zijn dit jaar al minimaal twee grote drugsdumpingen gemeld in Utrecht, waarvan één in een woonwijk en één in de natuur. Daarnaast zijn ook lachgasampullen en -cilinders nog altijd veel rondslingerend in openbare ruimte te vinden. Dat drugsafval in Utrecht een probleem is, is voor de Partij voor de Dieren evident, maar hoe groot dit probleem is blijft verder volstrekt onduidelijk. Daarom heeft de Partij voor de Dieren de volgende vragen:

1. Deelt het college de zorgen van de Partij voor de Dieren over de enorme schade aan dier, mens en natuur die drugsafval kan veroorzaken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe duidt het college het missen van inzicht in deze problematiek in relatie tot deze zorgen?

2. Welke stappen onderneemt het college om drugsafval te voorkomen en om schade van drugsafval aan de natuur te herstellen?

3. Is het college het met de Partij voor de Dieren eens dat alle drugsdumpingen in Utrecht gevonden en opgeruimd moeten worden? Zo ja, hoe gaat het college dat realiseren? Zo nee, waarom niet?

4. Werkt het college ook samen met omringende gemeentes om te voorkomen dat drugsafval uit Utrecht in omliggende gemeentes wordt geloosd of andersom? Zo ja, op welke manier vindt deze samenwerking plaats en ziet het college hier kansen voor verbetering? Zo nee, waarom niet? De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over drugsdumpingen en wil graag meer inzicht.

5. Kan het college vanaf 2025 gemeentelijk bijhouden hoeveel drugsdumpingen er in de gemeente Utrecht zijn en dit in de opvolgende jaren met de raad te delen? Zo ja, kan daar ook in meegenomen worden welke stoffen aangetroffen worden, wat de schade was aan dier, mens en/of natuur en welke acties het college heeft ondernomen om deze schade te herstellen? Zo nee (op een van beide vragen), waarom niet?

6. In hoeverre krijgt de gemeente meldingen van drugsdumpingen binnen vanuit inwoners?

7. In hoeverre wordt over (meldingen van) drugsdumpingen met andere organisaties zoals bijvoorbeeld de RUD overlegd/afgestemd? Ook komt er bij de consumptie van drugs drugsafval kijken. Denk aan naalden, lachgascilinders of drugsresten. Ook hier mist inzicht.

8. Deelt het college dat drugsafval onwenselijk is en net als ander rondslingerend afval goed verwerkt of gedeponeerd moet kunnen worden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kan het college toelichten wat hier nu aan gedaan wordt?

9. In het debat van de commissie Veiligheid, Bestuur en Financiën van 3 oktober 2023 zei de burgemeester dat lachgascilinders wanneer ze leeg zijn ingeleverd kunnen worden en dat de afvalbranche geïnformeerd zou worden over het verwerken van deze cilinders. Kan de burgemeester toelichten wat de huidige situatie is omtrent het inleveren van lachgascilinders, of er van de mogelijkheden tot inleveren gebruik gemaakt wordt en of de burgemeester hier nog verbeterpunten ziet?

Sjaak van Bemmel, Partij voor de Dieren
Louise de Vries, Partij voor de Dieren
Nadia Stylianou, D66