Commis­sie­bij­drage Mobi­liteit, Openbare Ruimte en Groen | Voor­jaarsnota 2024


4 juli 2024

Voorzitter, ik ga voor de verandering maar eens beginnen met wat vragen over mobiliteit, vervolgens over openbare ruimte en groen, en daarna neemt mijn collega het over met dierenwelzijn. We bewaren het belangrijkste ook maar eens voor het laatst.

Mobiliteit

Noordelijke Randweg Utrecht (NRU)

Om te beginnen de NRU. Dat is een groot project en er zijn al miljoenen besteed aan plannenmakerij terwijl er nog niks gebeurt. Op zich maar goed ook, want er is nog 30 miljoen gemeentelijk geld gereserveerd, het plan is zeker 1.000 bomen te kappen en de bouwkosten lopen steeds verder op.

Als Partij voor de Dieren stellen we voor uit het project te stappen. Geen asfalt erbij, geen bomenkap, en niet nog meer geluidshinder en fijnstof erbij in Overvecht.

Ziet de wethouder niet ook een voordeel in stoppen met dit project, en kan ze daarom in gesprek met Rijk en provincie om dit project te stoppen?

Geluidsoverlast van de A12

Het verkeerslawaai van de A12 leidt al jaren tot enorme ongezonde geluidsoverlast voor bewoners van Hoograven Zuid en omstreken. En al net zo lang – en dit is ook een beetje de erfenis van Tim Schipper van de SP – wordt in deze raad gevraagd om maatregelen. De laatste keer door motie 35 uit 2022. Er blijkt geen geld te zijn voor maatregelen als stil asfalt of nieuwe geluidsschermen. Er is dus geen geld, terwijl onze inwoners wel ziek worden.

Maar een lagere maximumsnelheid hoeft gelukkig niet zoveel te kosten en draagt ook al bij aan minder geluidsoverlast, en bovendien ook nog aan minder luchtvervuiling en betere doorstroming.

Geluidsoverlast is aantoonbaar slecht voor gezondheid, nachtrust en welbevinden. Als inwoners moeten wachten tot na afloop van de werkzaamheden door het Rijk (planning start werkzaamheden in 2027) dan duurt de overlast nog jaren voort. Kan de wethouder daarom niet in ieder geval toezeggen een poging te doen om te komen tot het terugbrengen van de maximumsnelheid op dit traject?

Faunapassages

Dan ga ik verder over faunapassages. Het is goed dat er nu in de voortgangsrapportage mobiliteit ook gemonitord wordt hoeveel dieren worden aangereden. De gemeente heeft daardoor nu zicht op de gevaarlijkste plekken voor dieren. En daarbij waren er al wat gewenste locaties voor faunapassages bekend. Het college wil nu geen extra geld vrijmaken en heeft het over werk met werk maken. Maar gaat dat snel genoeg? Kan de wethouder toezeggen om in elk geval voor de bekende plekken (Burgemeester Norbruislaan, Langerakbaan, De Meernbrug, Laan van Maarschalkerweerd), te inventariseren wat er nodig is om faunapassages te maken?

Want we willen niet dat er nog meer dieren doodgereden worden en ook niet dat de Dierenambulance nog zwaarder belast wordt dan ze al worden.

Bomen bij wegen en fietspaden

Dan een onderwerp dat het midden houdt tussen mobiliteit en groen, dat is mooi in deze commissie.

Het gaat om de doorrijhoogte in combinatie met bomen langs wegen en fietspaden. We ontvangen té vaak signalen dat er onnodig rigoureus gesnoeid wordt. Bijvoorbeeld het Joke Smitplein in Wittevrouwen, de Rijnkennemerlaan in Leidsche Rijn, De Prins Hendrikkade in Oost, de Rio Brancodreef en Zamenhofdreef in Overvecht.

Er is een wettelijke doorrijhoogte, er is het handboek bomen en er zijn CROW richtlijnen voor infrastructuur. Daarin staan getallen hoe hoog er gesnoeid moet worden. Deelt de wethouder de indruk dat in de praktijk om veiligheid te waarborgen niet altijd die strikte opvolging nodig zou zijn? Het verschilt echt wat voor soort bomen, hoe ver van de weg en wat voor soort weg. Kan de wethouder toezeggen om veel meer maatwerk te gaan toepassen bij het naleven van deze doorrijhoogte en op die manier meer bladgroen te behouden?

Voorzitter, 3 onderwerpen op openbare ruimte en groen:

Biologische bloembollen

In verschillende commissies en vragen de afgelopen periode ging het hier al over. Het is hopelijk duidelijk dat bollen die geteeld zijn met bestrijdingsmiddelen dodelijk zijn voor insecten en daarom niet meer geplant moeten worden.

In antwoord op vragen gaf het college echter aan om esthetische redenen toch te kiezen voor deze bollen als er geen biologische beschikbaar zijn. Vraag aan de wethouder: vindt ze het nou echt, terwijl we te maken hebben met een biodiversiteitscrisis en de insectenstand zo beroerd is, een goed idee om esthetiek van de openbare ruimte zwaarder te laten wegen dan biodiversiteit? En staan de wethouder openbare ruimte en de wethouder groen hier hetzelfde in?

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt planten we liever wat minder bollen dan dat we de vraag naar gifbollen in stand houden en daarmee insecten doden. Kan de wethouder toezeggen om te stoppen met de inkoop van met bestrijdingsmiddelen geteelde bollen en zaden, of is daarvoor een motie nodig?

Bodemleven

We willen onze teleurstelling uitspreken dat het college, nadat ze in 2022 wél een motie hiertoe heeft overgenomen, nu meedeelt dat ze toch geen beleid voor bodemleven wil uitwerken.

Het bodemleven draagt bij aan de gezondheid van bomen en planten in onze openbare ruimte en is cruciaal voor de balans van een ecosysteem. Werkzaamheden in de ondergrond kunnen dat verstoren en dus is het belangrijk dat er een visie komt op hoe we dat beperken en het bodemleven versterken.

We beraden ons nog op een motie om dit toch mogelijk te houden. Sowieso vinden we het lang duren dat er 2,5 jaar na de motie nog niets gebeurd is. Kan het college verklaren waarom er in de periode voor deze bezuinigingen ook nog niets gedaan is?

Stoepplantjes

Er was een proef met stoepplantjes om uit te testen wat er zou gebeuren en wat bewoners zouden vinden. En het goede nieuws: bewoners zijn positief en de biodiversiteit vaart er wel bij!

Een mooie uitkomst, want er werd eerst nog even gevreesd dat bewoners liever een kale stoep zouden zien en dat is dus helemaal niet zo! Des te teleurstellender dat er niet 80.000 euro per jaar is om dit beleid voort te zetten.

We dachten nog aan een tussenvorm waarbij in elk geval in het bloeiseizoen stoepplantjes met rust gelaten worden, maar dat blijkt nogal ingewikkeld. Kan de wethouder toelichten of er nog andere tussenvormen overwogen zijn om de kosten verder te drukken? Wij overwegen in elk geval een motie om dit beleid toch voort te zetten.

Dierenwelzijn

Over dierenwelzijn geef ik graag, via de voorzitter, het woord door aan mijn collega.