Eén boom koelt net zo goed als tien airco’s


10 september 2020

De afgelopen zomer brak opnieuw alle warmterecords. In de heetste weken ooit gemeten kochten mensen massaal energieverslindende verkoelingsapparaten zoals airco’s en ventilatoren. Het stroomverbruik tijdens de hittegolf van afgelopen augustus lag 30% hoger dan normaal, wat weer bijdraagt aan verdere opwarming van de aarde.

Vrij zinloos, zeker gezien de conclusie van de WUR uit 2011 dat één grote boom net zo verkoelend werkt als wel 10 airco’s! Bomen zijn van groot belang voor het leefbaar houden van onze stad, zeker nu we steeds vaker met extreme temperaturen te maken gaan krijgen. Vergroening is dus nodig tegen hitte, maar juist deze zomer werd bekend dat Utrecht bijna onderaan bungelt op de ranglijst van het aantal bomen per inwoner. Veel inwoners, maar ook onze fractie, schrokken hier behoorlijk van. Het verbaast ons echter ook weer niet, omdat we de afgelopen jaren als Partij voor de Dieren behoorlijk vaak voor de bomen in Utrecht hebben moeten opkomen.

We stelden 3 september 2020 dan ook mondelinge vragen aan het college van B&W, en we blijven benadrukken dat Utrecht een stuk groener en klimaatvriendelijker moet worden. De gemeente moet niet (alleen) focussen op het anticiperen op klimaatverandering, maar ook daadwerkelijk proberen het actief tegen te gaan. Denk aan bijvoorbeeld meer plantaardig eten in de gemeentelijke organisatie, het verduurzamen en vergroenen (groene daken en gevels én zonnepanelen, en goede isolatie, rekening houdend met vogels en vleermuizen) van huizen en gemeentelijk vastgoed, het goed zorgen voor de wilde dieren in de stad, het bevorderen van OV en fietsverkeer en natuurlijk het planten van meer bomen en het stoppen met het kappen van bomen!

Gerelateerd nieuws

PvdD wil einde aan focus op internationalisering Utrecht

De Partij voor de Dieren wil dat het college van B&W in Utrecht stopt met de focus op het internationaliseren van de Utrechts...

Lees verder

Partij voor de Dieren telt bloemen in Utrechtse bermen

Zondagmiddag 6 september 2020 struinden actieve werkgroepleden van de Partij voor de Dieren de bermen bij de Uithof in Utrech...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief