Partij voor de Dieren en Groen­Links openen meldpunt vuur­werk­vrije straat


19 november 2014

De Partij voor de Dieren en GroenLinks in de Utrechtse gemeenteraad zijn woensdag een meldpunt gestart voor Utrechters die een vuurwerkvrije straat willen.

Het meldpunt is een digitaal formulier waarop Utrechters kunnen aangeven waar ze wonen en of ze wensen dat hun straat een vuurwerkvrije zone wordt. Het meldpunt is bereikbaar via https://utrechtstad.partijvoordedieren.nl/meldpunt-vuurwerkvrije-straten en via de Facebookpagina’s van de Partij voor de Dieren Utrecht.

'Wij hebben eerder aan de burgemeester gevraagd of hij vuurwerkvrije zones wil invoeren. Hij wil dit overwegen als meerdere straatgenoten dit wensen. Met dit meldpunt willen we in kaart brengen hoeveel Utrechters een vuurwerkvrije straat willen.' Dit zegt Steven de Vries, gemeenteraadslid voor GroenLinks.

Vuurwerkzones
GroenLinks en de Partij voor de Dieren pleiten voor vuurwerkvrije zones omdat Utrechters volgens hen het recht hebben om zelf te beslissen over hun eigen leefomgeving. De Vries: 'Vuurwerk met nieuwjaar, het hoort bij het feest. Maar er zijn genoeg mensen en dieren voor wie vuurwerk allesbehalve feestelijk is.' Eva van Esch (raadslid Partij voor de Dieren): “De beperking van de afsteektijden is al een stap in de goede richting, maar wij willen meer dan dat. Te vaak worden er incidenten gemeld waarbij dieren het slachtoffer worden van vuurwerk en er ook zeer angstig op reageren. Ook veel mensen hebben er last van, om over de materiële schade nog maar te zwijgen.”

Omdat het massaal afsteken van vuurwerk zeer slecht is voor het milieu pleit GroenLinks al langer voor het instellen van vuurwerkzones. De Partij voor de Dieren wil een stap verder gaan en pleit voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Utrecht. In plaats daarvan kan de gemeente een centrale vuurwerkshow organiseren op een plek met zo min mogelijk overlast voor mens, dier, natuur en milieu.

Nieuwjaar
Het invoeren van vuurwerkvrije straten in Utrecht zal niet lukken voor de komende jaarwisseling, zegt De Vries. 'Maar als Utrechters massaal laten weten geen vuurwerk in hun straat te willen, dan kunnen wij daarmee samen met de Partij voor de Dieren naar de gemeenteraad stappen en plaatselijke vuurwerkverboden afdwingen voor de volgende jaarwisseling.'

De Utrechtse fractie van GroenLinks pleit overigens niet voor een algeheel vuurwerkverbod. De Vries: 'Ik wil realistische doelen stellen en een algeheel verbod is ons inziens juridisch niet te handhaven.' Wel wil GroenLinks naast het instellen en handhaven van vuurwerkvrije zones dat de afsteektijden veel strenger gehandhaafd worden. 'Toen ik een vuurwerkmeldpunt opperde, kreeg ik al veel berichten binnen van mensen die nu al melding willen maken van overlast.' Eva van Esch (PvdD): “De burgemeester van Hilversum heeft nu een verbod ingesteld op het afsteken van vuurwerk in het centrum. Wij hebben burgemeester van Zanen gevraagd deze ontwikkelingen in de gaten te houden en hopelijk komt het dan in Utrecht ook tot een verbod. Wij blijven hier in ieder geval voor pleiten.”

Peilingen
Uit een enquête door De Stem Van en DUIC onder 744 Utrechters blijkt dat 59,8% overlast ervaart rond de jaarwisseling door het afsteken van vuurwerk. 78% van de ondervraagden wil de tijden van afsteek- en verkooptijden beperken.

Uit de eerdere beantwoording van schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren en GroenLinks blijkt dat de schade aan de openbare ruimte door het afsteken van vuurwerk tijdens de afgelopen jaarwisseling 77.730 euro bedroeg. Hier bovenop kwamen nog de kosten voor het opruimen van vuurwerkafval: 25.154 euro. Immateriële schade aan mens en dier zijn niet meegenomen.

Gerelateerd nieuws

Vraagtekens bij vuurwerkshow Maximapark

De Partij voor de Dieren wil niet dat er op 17 december 2014 een vuurwerkshow plaatsvindt in het Máximapark in Utrecht. Ook d...

Lees verder

Jaarbeurspleingarage heeft geen second opinion nodig

De Partij voor de Dieren stemde vanavond tijdens de gemeenteraad als enige fractie tegen de actuele motie ‘Second opinion Jaa...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief