Partij voor de Dieren pleit voor korting op dieren­arts­kosten middels U-Pas


31 mei 2017

UPDATE: de motie werd op 1 juni 2017 UNANIEM aangenomen!

De Partij voor de Dieren wil dat korting op dierenartskosten wordt opgenomen in het kortingsaanbod van de U-Pas. Mensen met minder inkomen kunnen dan dankzij de hulp van de Utrechtse dierenartsen en dierenziektekostenverzekeraars wél met hun huisdier naar de dierenarts, waar dit anders vanwege de kosten niet of nauwelijks mogelijk is. Dit kan veel dierenleed schelen. De PvdD dient morgen tijdens de raadsvergadering over de Verordening U-Pas een motie in om het college van B&W hierom te vragen.

De motie vraagt het college om met de Utrechtse dierenartsen én dierenziektekostenverzekeraars in gesprek te gaan en hen te vragen zich met schappelijke kortingen aan te sluiten bij het kortingsaanbod van de U-Pas. PvdD-raadslid Eva van Esch: “Een vaccinatie voor een kat of hond kost al snel 50 euro of meer. De sterilisatie van een hond kost gemiddeld 300-500 euro. En dan hebben we het nog niet eens over medische kosten na een ongeval of door ziekte. Veel dieren gaan door geldgebrek van hun eigenaren niet of (te) laat naar een dierenarts, met dierenleed tot gevolg.” Ook de Dierenbescherming trok in mei 2016 aan de bel, omdat steeds meer zieke en verwaarloosde dieren in de asielen terechtkwamen en nog steeds komen. Volgens hen spelen de hoge kosten van dierenartsen hierbij een belangrijke rol.

Utrechtse dierenartsen bieden nu al af en toe kortingen aan. Dat juicht de Partij voor de Dieren toe, omdat dit drempelverlagend werkt voor mensen met minder geld én meer dieren helpt. Maar als dit in het kortingsaanbod van de U-Pas wordt opgenomen, wordt het meer structureel en kan iedereen met een U-Pas hier gebruik van maken. Dit komt het dierenwelzijn in Utrecht ten goede. Van Esch: “We hopen op goodwill van de Utrechtse dierenartsen en de verzekeraars, maar hopen natuurlijk ook dat het college gaat nadenken over de manier waarop de gemeente Utrecht zélf een bijdrage hieraan kan leveren. Nu vragen we het college in ieder geval om in gesprek te gaan met dierenartsen en verzekeraars en bij hen te pleiten voor het aanbieden van korting via de U-Pas.”

In Amsterdam bestaat al de zogenaamde ADAM-regeling, waarmee minima een keer per jaar gratis naar de dierenarts kunnen. Ook het chippen van huisdieren is gratis en castreren en steriliseren wordt voor een groot deel vergoed*. Van Esch: ”Tijd voor Utrecht om ook haar diervriendelijke gezicht te laten zien.”

Gerelateerd nieuws

Gemeente Utrecht plaatst borden tegen dump van 'eendenbrood'

De gemeente Utrecht heeft vandaag borden geplaatst om mensen te vragen geen brood te dumpen voor eenden en andere vogels. Al ...

Lees verder

Eerste Meat Free Thursday op stadhuis

Utrechtse raadsleden, fractiemedewerkers, college van B&W en griffiemedewerkers hadden donderdagavond, voorafgaand aan de Alg...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief