PvdD stelt vragen over consumptie van dieren die als ongewenst worden ervaren


31 augustus 2017

Van 6 tot en met 17 september 2017 vindt op het Utrecht Science Park het Foodnote Festival plaats. Tot vreugde van Partij voor de Dieren Utrecht is daar een aantal aanbieders aanwezig die veganistisch en duurzaam voedsel serveren. Echter, ook de Keuken van het Ongewenst Dier (hierna ‘Keuken’) is aanwezig op dit festival.

Deze Keuken geeft een lezing over waarom mensen wel of geen vlees eten, en waarom ze het ene dier wel en het andere niet eten. Tegen dit onderdeel heeft de Partij voor de Dieren geen bezwaar. Waar de PvdD wel moeite mee heeft is dat er dieren worden geserveerd afkomstig van de (plezier)jacht en dieren die worden gedood omdat ze gezien worden als ongedierte, zoals duiven. De Keuken zegt dat ze dieren gebruikt die toch al zouden worden gedood, maar de Partij voor de Dieren is van mening dat de vraag naar deze dieren juist het aanbod, en dus de jacht op/slacht van dergelijke dieren stimuleert.

De PvdD stelde het college van B&W onder meer vragen over de subsidie die verleend is aan het festival, over of de Keuken zich wel houdt aan de Wet Natuurbescherming en over of er in Utrecht ook duiven worden vergast. De Utrechtse media hebben inmiddels al uitvoering aandacht besteed aan het feit dat de Partij voor de Dieren vragen heeft over de Keuken van het Ongewenst Dier.

De vragen zijn hier te vinden.