PvdD wil geen optredens circus Belly Wien in Utrecht


27 augustus 2014

Update 28 augustus 2014: giraffe Kenay overleed vandaag aan koliek.

De gemeente Utrecht heeft het omstreden circus Belly Wien wederom toestemming gegeven optredens te verzorgen in Utrecht. De eerste twee weken van september strijkt het circus met wilde dieren neer in het Griftpark. Net als bij eerdere optredens maakt de Partij voor de Dieren ook nu ernstig bezwaar tegen de komst van dit Oostenrijkse circus naar Utrecht.

Belly Wien is vanwege dierenwelzijnsredenen niet meer welkom in moederland Oostenrijk. Dit circus, dat o.a. wilde dieren als tijgers, kamelen en een giraffe gebruikt, is ook in ons land omstreden. Regelmatig komen er via de media verhalen naar buiten over intimidatie, vernieling en geweld richting bijvoorbeeld de politie en dierenbeschermers. Ook liet Belly Wien eind 2011 twee olifanten zonder vergunning van de gemeente rondlopen in het centrum van Groningen.

Tijdens een raadsvergadering in Utrecht in september 2012 gaf (nu ex-)burgemeester Wolfsen aan dat “Het college niet op de hoogte was van de lijst van misstanden (gepresenteerd door SP en GroenLinks) die zich bij dit circus hebben voorgedaan.” Desondanks was Belly Wien in 2013 en nu ook weer in 2014 welkom in Utrecht.

Eva van Esch, raadslid PvdD Utrecht: “Afgezien van het feit dat de gemeente nu toch echt op de hoogte zou moeten zijn van de reputatie van dit circus, blijft de Partij voor de Dieren bezwaar maken tegen het feit dat Utrecht nog steeds circussen met wilde dieren verwelkomt. De gemeente zegt te wachten op landelijk beleid, maar kan hier best op vooruit lopen door een voorkeursbeleid in te stellen voor circussen zónder (wilde) dieren. Wat ons betreft had de vergunning nooit afgegeven moeten worden en moet dit echt de laatste keer zijn dat Belly Wien in Utrecht optreedt.”

De Partij voor de Dieren vindt vermaak van mensen geen rechtvaardiging om (wilde) dieren op te sluiten en om onnatuurlijk gedrag op te leggen aan een dier. De trainingsmethoden, de huisvesting en het constante reizen van plaats naar plaats maken dat circusdieren een ellendig leven leiden in gevangenschap. De optredens met dieren geven een verkeerd voorbeeld aan het publiek voor wat betreft de omgang met en de waarde van dieren. Giraffe Kenay wordt bijvoorbeeld liggend in een vrachtwagen getransporteerd en leeft als Afrikaans kuddedier alleen in het circus, zonder soortgenoten.

De Partij voor de Dieren roept de inwoners van Utrecht dan ook op dit circus te mijden en in plaats daarvan te kiezen voor vermaak zonder dieren.

N.B. In mei 2014 stelde raadslid Van Esch schriftelijke vragen over circussen met wilde dieren in Utrecht.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Vragen over overlast Tour du Jour

Van omwonenden van de Mariaplaats vernam de Partij voor de Dieren dat er door het evenement Tour du Jour schade is aangebrach...

Lees verder

Marianne Thieme opent kringloopwinkel Wawollie

De Partij voor de Dieren opent zondag 31 augustus kringloopwinkel Wawollie in Utrecht. Wawollie werkt aan recycling van produ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief