Monde­linge vragen Weer kievits­eieren vernietigd nabij Haar­rijnse Plas


Indiendatum: 20 apr. 2023

Via Leidsche Rijn Nieuws: “Op zaterdag 15 april vond het Nederlandse Toppers muziekfestival plaats aan de Haarrijnse Plas in Utrecht. Voor de parkeerplaats van bezoekers werd een braakliggend terrein bij The Wall gemaaid om betere toegang te bieden. Tot grote schok van vogelliefhebbers werden hierbij drie kievitsnesten met ieder vier eieren volledig vernietigd. De eieren met jonge kuikens zouden deze week uitkomen.” Er zijn in het verleden helaas meerdere keren dodelijke incidenten met kieviten door maaien en parkeren geweest nabij de Haarrijnse Plas, en de Partij voor de Dieren stelde hier vragen over.

En dat doen we nu weer, met steun van GroenLinks en Volt:

  1. Hoe kan het gebeuren dat als de gemeente Utrecht op de hoogte was van de aanwezigheid van de nesten, ze toch vernietigd konden worden?
  2. Was het college ervan op de hoogte dat er op deze plek gemaaid en geparkeerd zou gaan worden voor het genoemde festival? Zo nee, op welke manier gaat het college de organisator hierop aanpakken? Zo ja, wat is er misgegaan bij de gemeente?
  3. Is het college bereid om in gesprek te gaan met de mensen van Vogelringstation De Haar om te kijken hoe de kievit het beste beschermd en geholpen kan worden in het gebied, aangezien dit gebied ook onlangs zo is aangepast, dat er minder ruimte is voor kieviten? Zo nee, waarom niet?
  4. Wat gaat het college doen om te voorkomen dat dit ooit nog eens gebeurt?

Saskia Oskam, Partij voor de Dieren
Rachel Heijne, GroenLinks
Charlotte Passier, Volt