Raads­bij­drage seks­werk­beleid en maiden­speech Louise


22 juni 2023

Voorzitter, ik vind het wat onwennig om hier vandaag te staan als tijdelijk raadslid. Ik voel me trots en dankbaar om Anne Sasbrink voor deze periode te mogen vervangen. Tegelijkertijd ben me er ook heel bewust van dat ik tot zo’n drie jaar geleden niet had gedacht dat ik de politiek in zou gaan. Ik had niet verwacht ooit tot op respectabel niveau van mijn spreekangst af te kunnen komen. Bovendien was ik juist buiten de politiek al best politiek en activistisch bezig. Want de wereld is nou eenmaal veel groter dan deze raadszaal en soms voelen de hier gevoerde debatten toch wel als ver van de realiteit.

Om die realiteit wat meer de zaal in te krijgen zijn mededogen en zorgzaamheid denk ik van groot belang. Zorgzaamheid uiteraard voor dier, natuur en milieu – maar ook voor onze medemens. Ik vind het de morele verplichting van volksvertegenwoordigers om op te komen voor hen die niet gelijkwaardig worden behandeld. Dat de Partij voor de Dieren een emancipatiepartij is, maakt dat ik mij bij haar thuis voel. En vanuit die insteek zal ik hier ook de komende maanden staan.

De positie van sekswerkers ligt mij dan ook dicht aan het hart. Het aanpakken van het stigma waar zij onder lijden gaat helaas niet van de een op de andere dag, maar verloopt als een reeks van stroperige kleine verschuivingen. Gelukkig maar dat mijn fractie van de lange adem is en de lange termijn nooit uit het zicht zal verliezen. Maar sekswerkers wachten simpelweg al te lang. Dus hoop ik vurig dat het zorgen voor legale werkplekken voor sekswerkers op korte termijn echt gaat lukken.

Om de ideeën van het college een extra zetje de goede richting in te geven dien ik zoals aangekondigd drie moties in.

Ten eerste een motie mede namens GroenLinks, BIJ1, Volt, D66, Student&Starter en EenUtrecht om een uitspraak van de raad te krijgen over het voortzetten van de proeftuinen bij succes. Wij moeten sekswerkers namelijk meer zekerheid en perspectief bieden.

Daarnaast vinden wij het legaliseren van thuiswerken voor sekswerkers logisch, maar vinden wij het niet logisch hierin een beperking op te nemen dat dat alleen in je eentje zou mogen. Dat is niet gedacht vanuit het belang van sekswerkers. Vandaar de motie thuiswerken moet samen kunnen mede namens BIJ1, Volt en EenUtrecht.

Tot slot willen wij niet dat eerst de hele stad wordt afgezocht naar geschikte locaties voor kleinschalig sekswerk terwijl er al een locatie beschikbaar is. Vandaar de motie mede namens BIJ1, Volt, en EenUtrecht met de titel maak werk van het Zandpad.

Verder dienen wij een rits andere voorstellen mede-in. Dank voorzitter.

Interessant voor jou

Commissiebijdrage Jaarstukken 2022

Lees verder

Raadsbijdrage Afrondende besluitvorming Onderzoek Sportbestuurders over discriminatie en inclusie bij Utrechtse sportclubs

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer