Partij voor de Dieren krijgt steeds meer bijval voor hengel­verbod in Utrecht


1 februari 2022

Onduidelijkheid over een contractverlenging van de Algemene Utrechtse Hengelaars Vereniging (AUHV) spoorde de Partij voor de Dieren aan om uit te zoeken hoe het nu precies in elkaar steekt met de situatie en regelgeving rond hengelen in Utrecht. De Partij voor de Dieren had een aantal voorstellen gedaan om (de negatieve gevolgen van) het hengelen in Utrecht terug te dringen, zoals het stoppen met ‘vislessen’, een verbod op het gebruik van leefnetten en lood en het instellen van meer hengelvrije wateren in de aanloop naar een totale stop op het hengelen in Utrecht.

De gemeente Utrecht had ook wat aanpassingen voor ogen en stelde aan de hengelaars voor om hun contract eenmalig met niet zes, maar met één jaar te verlengen, zodat ze deze aanpassingen konden doen. De AUHV stapte hierop naar de Kamer voor de Binnenvisserij. Dit is een organisatie die hengelen promoot, dus de verwachting was al dat zij zouden besluiten dat een contractverlenging van zes jaar écht nodig was. Omdat er in geen enkele andere gemeente in Nederland een algeheel hengelverbod bestaat, en dit juridisch lastig te regelen is, is het een kwestie van het wiel uitvinden. Hierbij staat ook een verouderde “Visserijwet” uit 1963 in de weg.

De Partij voor de Dieren vindt het huidige systeem onrechtvaardig tegenover vissen en andere dieren, omdat een contractverlening van zes jaar ook weer zes jaar dierenleed behelst. We schreven na uitvoerig onderzoek een zogenaamde bespreeknota, zodat we met de gehele gemeenteraad over hengelen zouden kunnen praten. Daarin draaide het uiteindelijk om de volgende principiële vraag: is het wenselijk dat Utrecht toestaat dat mensen plezier beleven aan het kwellen van dieren? Want wat door de één gezien wordt als recreatie, is voor de ander overduidelijk opzettelijk dierenleed.

Ernstige pijn en stress bij vissen door hengelen
Het wetenschappelijk onderzoek naar de beleving van pijn en stress bij vissen liegt er niet om, en zo is het ook opgenomen in de door de raad vastgestelde Dierenwelzijnsnota (2019): “hengelen veroorzaakt ernstige pijn en stress bij vissen”. De Partij voor de Dieren bracht de raad in november 2021 samen om eindelijk het hengelen als onderwerp op zichzelf te bespreken, en niet als ondergesneeuwd onderdeel van andere debatten. Ook gezien de spanningen rond het (door corona, niet vanwege dierenleed) afgeblazen “WK streetfishing” was dit niet overbodig.

Het debat werd mede-geagendeerd door GroenLinks en Student & Starter. Er was enige beweging zichtbaar bij ander partijen richting een diervriendelijker houding tegenover vissen. Een motie voor het afbouwen van hengelen van de Partij voor de Dieren werd met 20 stemmen voor en 25 stemmen tegen (PVV, CDA, SBU, CU, D66, PvdA, VVD) nét niet aangenomen. Met deze motie vroeg de PvdD het college “te onderzoeken hoe, in welke tijdspad en met welke tussenstappen het aantal gemeentelijke hengelwateren afgebouwd kan worden, liefst naar 0, en uiterlijk binnen een jaar een voorstel te doen aan de raad.” De motie leidde tot een mooi artikel op de site van RTV Utrecht.

De hengelaars mogen weer zes jaar door
Begin januari 2022 kregen we de uitspraak van de Kamer voor de Binnenvisserij van hun hoorzitting over de contractverlenging met de AUHV. De bestaande huurovereenkomst wordt, zoals we al hadden verwacht, helaas met 6 jaar verlengd. Maar de Partij voor de Dieren heeft deuren geopend die eerder nog niet eens op een kier stonden. Naar aanleiding van de bespreking in de gemeenteraad gaf de wethouder Dierenwelzijn aan nadere afspraken te willen maken met de AUHV over ‘vislessen’ op basisscholen, het ontmoedigen van hengelwedstrijden, het gebruik van verschillende materialen (denk aan lood en meerdere hengels) bij het hengelen en handhaving. De Kamer voor de Binnenvisserij zei in haar uitspraak dat hier wel ruimte voor moet worden gegeven. Daarnaast gaven ze aan dat de hengelaars vooral een contractverlenging wilden van zes jaar, omdat ze verwachten dat ‘het politieke klimaat’ ervoor zou kunnen zorgen dat hengelen nog meer teruggedrongen wordt. Al met al geen grootse beweging, maar wél de goede kant op. En een verkapt compliment aan de Partij voor de Dieren voor haar ‘negatieve invloed’ op het hengelen in Utrecht! Hopelijk volgt er in de komende raadsperiode een meerderheid in de raad voor het afbouwen van het aantal hengelwateren naar nul.

Lees hier de volledige commissiebijdrage van de Partij voor de Dieren.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren presenteert verkiezingsprogramma voor Utrecht: “Verbeter de wereld, begin in Utrecht”

Partij voor de Dieren Utrecht presenteert vandaag haar verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 202...

Lees verder

In gesprek met Xenia Minnaert, voorzitter van jongerenorganisatie PINK! én nummer 19 op de lijst

Net nadat Xenia Minnaert (22, zij/haar) de uitslag van de GGD heeft gekregen, ná een quarantaineperiode omdat ze in aanraki...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief